Асим Адемов и Емил Радев, евродепутати от ГЕРБ/ЕНП

Българските евродепутати от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев и Асим Адемов остро възразиха срещу включването на случая с убийството на русенската журналистка Виктория Маринова в резолюцията относно дейността на работната група с общ мандат за наблюдение на положението с върховенството на закона и борбата с корупцията в рамките на ЕС. Както и за разглеждане на специфични ситуации – по-конкретно в Малта и Словакия. В тази резолюция се споменава и България.

Това стана в първия ден от февруарската сесия на Европарламента в Страсбург.

Резолюцията бе дебатирана в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Тя трябва да бъде гласувана на 19 февруари в Брюксел.

В документа се обръща внимание на убийствата на разследващите журналисти Дафне Каруана Галиция в Малта и Ян Куциак в Словакия. България дори не е спомената в заглавието. Споменато бе обаче убийството на Виктория Маринова, както и краткото задържане край Радомир на българския журналист Димитър Стоянов и румънския му колега Атила Биро.

 

Emil RadevИскам да изразя несъгласие с включването на България наравно с Малта и Словакия.

 

Да, Виктория Маринова бе убита по особено жесток начин. Познавах лично нея и семейството ѝ. Но нейното убийство, колкото и трагично да е, няма нищо общо с работата ѝ, както бе доказано от властите“, каза Емил Радев ГЕРБ/ЕНП.

Той припомни, че бързо е разкрит убиецът на журналистката и е доказано, че престъплението е извършено в резултат на голяма доза наркотици и алкохол, но не е поръчково заради работата ѝ. Също така, че Виктория Маринова не е била разследващ журналист.

Колкото до ареста на Стоянов и Биро, те са подали сигнал до полицията за изнасяне на документи, свързани с измами за еврофондове, но вместо да изчакат органите на реда да си свършат работата, са отишли на местопрестъплението.

„Естествено е да им поискат документи да се идентифицират. И е нормално при отказ да бъдат задържани за справка. Нормално е и свидетели, каквито са те, да бъдат отведени за показания.

 

Нека не твърдим, че са арестувани за тяхната работа, когато полицията и други компетентни органи са работили по техния сигнал! 

Каза Емил Радев ГЕРБ/ЕНП и завърши подчертавайки: 

„Хората четат резолюциите на Европарламента и очакват те да са фактически издържани. Тази сега не е такава. Вярвам,че ще бъде изчистена.

Надявам се точно нашата Комисия да не стане източник на фалшиви новини.“

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов също заяви, че убийството на Виктория Маринова не е свързано с работата й, а е престъпление на битова основа. Това са фактите и не трябва да се изопачават, категоричен бе той.

Asim Ademov„Това е деликатна тема.

В тази резолюция неделикатно и некоректно се вмъква и България, и се хвърля петно върху имиджа на страната ни.

Осъждам убийствата на журналистите, включително и това в България, но няма никакво основание да се прави аналогия между тези случаи! “