СПОДЕЛИ
Andrey Kovatchev
Новият заместник-председател на Групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент - Андрей Ковачев

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев беше избран за новия заместник-председател на Групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент днес, 18 октомври 2017.


Той спечели гласуването с 95 гласа, а другият кандидат Едуард Кукан от Словакия получи 57 гласа.

„Това означава признание както за работата на цялата българска делегация в Групата на ЕНП, така и за България! Отстоявайки нашите ценности, Групата на ЕНП в ЕП ще продължи да работи и в ЕС, и в нашето съседство за демократизация, сигурност, върховенство на закона и европейска интеграция“, каза след избирането му Андрей Ковачев.

Председателят на Групата на ЕНП в ЕП Манфред Вебер и новия заместник-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент д-р Андрей Ковачев

Българският евродепутат става част от председателството на Групата на ЕНП, като заедно с председателя на Групата и колегите си заместник-председатели отговаря за ръководенето на Групата по време на пленарните заседания на Европейския парламент, представлява я пред външни фактори и информира Асамблеята на Групата за взетите политически и стратегически решения. На редовни интервали се среща с ръководителите на националните делегации, за да обсъдят основните направления в политиката и да подготвят важните решения за стратегията на групата.

Изборът за заместник-председател на Групата на ЕНП се проведе, за да бъде попълнено мястото в ръководството на Групата, което беше освободено от Мария Габриел след избирането й за еврокомисар по цифровата икономика и цифровото общедство.

Д-р Андрей Ковачев също така е част от Председателството на Европейския парламент, като един от квесторите на институцията.