СПОДЕЛИ
Андрей Ковачев ЕП
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, Член на Председателството на Европейския парламент, зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ)

Д-р Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП , Член на Председателството на Европейския парламент и ръководител на Българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ), оцени високо постиженията на българската дипломация при знаковата визита на президента на Франция Еманюел Макрон в България

 

За мен, основното е това,  че България препотвърди желанието си да бъде в ядрото на ЕС, а не в периферията, да бъдем, както в Еврозоната, така и в Шенгенското пространство и получихме, на българска територия, от президента на Франция уверението, че Франция ще подкрепи България и за двете структури.

Ковачев подчерта, че интересът на българите е бил защитен, когато страната се е съгласила на промяна в Директивата за командированите работници

Според нас, докато т. нар. „политика на сближаване“ и кохезионната политика не е дала своите резултати и централно източно-европейските страни, както и България не сме се сближили достатъчно с другите страни, ние трябва да имаме нашите конкурентни предимства. Примерно, когато говорим за уеднаквяване на данъците или ставката в ЕС, ние сме категорично против поради простата причина, че това е едно предимство за нас,  което, в периода в който трябва да наваксваме нашето изоставане, трябва да ни бъде гарантирано, както и тези в други сфери. Например, в транспортния сектор ние искаме да бъде отделно от Директивата за командированите работници.

Г-н Ковачев се съгласи с тезата на Станишев, че страната ни би могла да играе ключова роля в изработването и развитието на единни европейски механизми за сигурност. 

Ние говорим от години, че в сектора на сигурността, опазване на външните граници, споделяне на отбранителен капацитет, общи инвестиции в отбранителната дейност, в отбранителната индустрия, общо закупуване на техника, обща тренировка на нашия личен състав, трябва да се върви. Тук сигурността е много важна! Борбата с тероризма, особено с ислямският фундаментализъм, не е национална борба, а трябва да бъде много добре координирана. Затова и настояваме за европейска разузнавателна агенция.

 


Чуйте цялото интервю на Андрей Ковачев ГЕРБ/ЕНП за предаването на БНР – „12+3“