СПОДЕЛИ
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и член на Председателството на Европейския парламент,бе бе гост-лектор на конференцията „Заедно за толерантност и недискриминация на малцинствените групи“
На 16 май, в София, евродепутатът д-р Андрей Ковачев бе гост-лектор на конференцията „Заедно за толерантност и недискриминация на малцинствените групи“, организирана от сдружение „Граждани за европейско развитие на България“, съвместно с Фондация „Ханс Зайдел“ и Вилфред Мартенс Център.

Евродепутатът взе отношение по темата:  „Толерантността и интеграцията – двупосочна улица“, като поздрави организаторите за тази актуална конференцията, която се отнася до интеграцията не само на ромите, но и въобще до интеграцията в нашето общество на хора, които не са от мнозинството в съответната страна. Това предизвикателството за ЕС е огромно.

Освен това поясни, че 510 млн. са жителите в 28-те страни членки, а ромите са между  11 и 12 милиона по данни на ЕК, което означава общо за ЕС някъде около 2,3% от населението.

„След членството на много от източно-европейските страни в ЕС , в резултат на свободното движение на хора и възможността те да живея във всяка страна членка, където пожелаят,  в  много от градовете в Западна Европа, особено в Германия, градските управи усещат наличието    на този проблем. Те също търсят начини за интеграция на тези групи от хора, които се концентрират предимно в големите градове.

Евродепутатът добави, че в  ЕС живеят общо около  6,6% чужденци от различни държави –  в Люксембург процента е най-висок, в Германия е някъде около 8%. Една част от тях са дошли като гастербайтери в 50-те и 60-те години на миналия век.

„Второ, трето поколение, родени в съответните градове, не намират връзка към мнозинството, не се интегрират в социално-икономическия живот на страната и са лесна жертва на радикализация и на „ловците на души“, които чрез радикален ислям и други крайни течения се опитват да привлекат тези хора. Тук е отговорността на политиците, било то център-дясно, център-ляво, да не допуснат екстремните позиции да нараснат и да застрашат въобще съществуването на нашия европейски проект“, заяви г-н Ковачев.

Като акцент в  изказването си г-н Ковачев постави , че интеграция без участието на тези, които трябва да бъдат интегрирани, като желание от двете страни, няма как да се случи и затова във всяка стъпка трябва да участват самите роми.

Освен това  подчерта, че трябва да се търси баланс между сигурността и свободата с демокрацията и толерантността.

Добър пример от България, за който д-р Андрей Ковачев разказа на форума, е споменат като такъв и от ЕК в лицето на предишния председател Барозу за това, което се е случило в Каварна и възможността там да бъде изграден ромския квартал с асфалтирани улици, къщи и канализации. Евродепутатът отбеляза факта, че това  се забелязва и от ЕК, и най – вече, че парите са дадени за нещо, което е в интерес, както на общността, така  и на мнозинството.

В допълнение, той посочи, че нашата Национална стратегия за интеграция на ромите за 2020 година  е оценена високо в Брюксел и че на всеки две години се прави ревю на тази стратегия.

„Искам да спомена, че само преди 4 дни Съвета на Европа и ЕК публикуваха наръчник за доклад, базиран на човешките права и за мултикултурната медиация в ромските общности. Той съдържа около 130 страници и посочва как да се тренират хората от ромските общности и тези, които ще работят с тях, отчитайки спецификите на всяка страна-членка. Бих препоръчал на работещите по темата да прегледат този документ, който е много обстойно направен и е плод на 5-годишна работа между Съвета на Европа и европейската комисия.“ – каза г-н Ковачев.

Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и член на Председателството на Европейския парламент,по време на конференцията „Заедно за толерантност и недискриминация на малцинствените групи“
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и член на Председателството на Европейския парламент,по време на конференцията „Заедно за толерантност и недискриминация на малцинствените групи“