Андрей Ковачев ЕП
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, Член на Председателството на Европейския парламент, зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ)
Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ и ЕНП, в интервю за предаването„Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

Водещ: В следващите минути ще се съсредоточим върху една от актуалните теми, а именно срещата между лидерите на страните-членки на ЕС и турския премиер Ахмед Давутоглу, която се проведе снощи в Брюксел. Двете страни приеха план за действие във връзка с мигрантската криза. ЕС ще предостави на Турция помощ в размер на 3 милиарда евро за разходите, свързани с бежанците. Наш събеседник ще бъде евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев, с когото ще коментираме резултатите от срещата на върха между ЕС и Турция и дали ситуацията с бежанците в Европа се изостря. Господин Ковачев, може ли постигнатото споразумение между ЕС и Турция да намали негативните ефекти от бежанската криза и да се окаже някакво решение на този проблем?

 
Андрей Ковачев: Това е и основната цел на това споразумение. Аз мисля, че няма някакви големи изненади. Тези условия или тези предпоставки, за които се разбраха вчера в декларацията в Брюксел Давутоглу и лидерите на ЕС, бяха познати от преди, а това е – безвизов режим за турските граждани, първоначална помощ от 3 милиарда евро за бежанците, не за Турция, а за бежанците или мигрантите, които са на територията на Република Турция, и размразяването на преговорния процес за присъединяването на Турция към ЕС, който да припомним на слушателите, от 2005 година е решено да бъде започнат като отворен процес, не както процеса за присъединяване на другите страни, включително и на България, а е с отворен край. Това означава, че накрая на този процес ще се реши въобще дали Турция ще може да стане член на ЕС или някакво друго партньорство ще бъде предложено на Турция. Пак да припомним – от 2005 година, когато стартираха тези преговори, след 10 години, сега сме 2015 година, само една глава от 35 е затворена, 13 глави са отворени по преговорния процес, но по тях няма развитие. В момента решението е декември месец да се отвори още една глава „Икономика и парична политика“, а следващата година, ако има напредък по отношение на проблема с Кипър и по отношение на други въпроси, както е записано в декларацията, свързани с интересите на страни членки, могат да се отворят и други нови глави, особено глава 23 и 24, които са свързани с демокрацията и свободата на медиите.

 
Водещ: Тоест процесът на присъединяването на Турция към ЕС ще се ускори, каквато надежда изразява и турският премиер Ахмед Давутоглу?

 
Андрей Ковачев: Може да се гледа от различна страна. За 10 години една глава е затворена от 35, ако върви с това темпо може да си представите кога ще свърши този процес, но аз смятам, че е правилно да се продължи процесът по преговорите, по този начин да се подпомогне и турското гражданско общество или турската демокрация да върви в европейска линия, а не да тръгне натам, накъдето ние не бихме искали да отива. За нас е важно да имаме един надежден партньор, особено България е и границата с Република Турция, на който да може да се разчита, особено в такива времена като сега, когато очакваме Република Турция наистина да възпре бежанската или миграционната вълна, която не е само от Сирия. Това са хора, идващи от Афганистан, Пакистан, Бангладеш и най-различни други страни по нашия свят.

 
Водещ: Господин Ковачев, ако трябва отново да се върнем на това споразумение, което беше постигнато между ЕС и Турция, как може да се приема то? Може ли да се тълкува като неспособност на ЕС да се справи сам с тази криза, която го връхлетя?

 
Андрей Ковачев: То е съвсем ясно, аз мисля, че няма някой на тази планета, който сам може да се справи с тази криза. Около нас има 60 милиона човешки същества, които искат по-добър живот и които са готови да тръгнат към европейските граници. Сами няма как да се справим, затова е съвсем нормално и правилно да търсим партньори и да си сътрудничим както с Република Турция, така и с други заинтересовани страни, бих казал, от виенския процес, тези страни, които подписаха декларацията във Виена за политическото бъдеще на Сирия. Това са и Русия, и САЩ, и, разбира се, арабски страни, които могат да помогнат.

 
Водещ: Какво се случва обаче с обединените усилия вътре в самия ЕС? Не остава ли впечатлението, че всеки сам за себе си търси решението?

 
Андрей Ковачев: Има и такова впечатление. Всеки в страната си иска да извлече най-голяма полза за своята страна. Това, от една страна, е разбираемо, но, от друга страна, мисля, че има и разбирането, че колкото и да иска всеки да извлече най-голяма полза за себе си, ако не сме заедно като ЕС, ние ще сме в много по-тежка позиция всеки сам да се справя без ЕС или без общите усилия на всички с тези глобални предизвикателства, а те са огромни. Преди малко споменах цифрата, която се смята, за хора, които са готови да тръгнат към европейските граници и да търсят своето щастие тук. Така че разбирането, че общо сме по-силни като ЕС е по-голямо и, както виждаме, надделява над егоистичните някой път желания да си извлечем желана полза само за своята страна.

 
Водещ: Видяхме обаче, че след като бе обявено, че през декември ЕК ще предложи нова схема за преразпределение на мигранти от Турция към ЕС, която ще бъде на доброволен принцип, някои страни, даже повечето, се отдръпнаха. Белгия заяви, че изключва участието си в каквато и да било нова схема и Германия започна реално сама да преговаря с останалите страни.

 
Андрей Ковачев: Това е една доброволна схема. Наистина аз съм убеден и мисля, че няма как по друг начин да се процедира, освен да има между страните членки на ЕС разбирателство по какъв солидарен начин да бъде разпределена тази тежест, но, от друга страна, страни например като Полша и други казват: „Да, нека да се разберем за тези, ако искате и квоти може да ги наречем, но преди това трябва да се разберем и за това, какво получават бежанците или хората, които търсят по-добър живот в Европа“, защото те си избират тези страни, където социалната система е по-добра и на месец получават повече средства от държавата. Те не искат да останат нито в България, нито в Румъния, нито в Полша, а тръгват към Германия, Швеция – там, където са чули, че на месец се получават най-много пари. Това може да е малко примитивно казано, но не са точно бежанци, а хора, които търсят по-добър начин на живот, и ние няма как да им осигуряваме като европейски данъкоплатци този по-добър начин на живот, щом те избират тези страни, където има по-добра социална политика. Затова трябва да има обща политика по миграция в ЕС, където в целия ЕС да има третиране по един начин на търсещите бежанска закрила, с еднакви средства на човек било то в Германия, в Швеция или в Белгия, или Унгария. Да знае този човек, който отива там, че в ЕС по един и същи начин ще получи тази и тази първоначална закрила.

 
Водещ: В тази връзка какво може да се предприеме, за не се стига до тази ситуация, при която хора действително си избират в коя страна да заживеят заради добрата социална система и заради облагите, които ще получат?

 
Андрей Ковачев: Аз преди малко точно това казах – трябва да има основен общ пакет, който да е валиден за целия ЕС какво получава кандидатстващият за такъв статут човек, който идва на наша територия, защото това е наистина илюзорно да смятаме, че примерно даже да има квоти за Румъния, тези хора, които дойдат в Румъния, ще искат да останат в Румъния, както и в България. Те искат да напуснат нашите страни и да отидат някъде другаде, което е съвсем логично, но ако сме откровени, това няма как да стане, защото социалните системи на Западноевропейските страни са по-добри и им осигуряват повече средства.

 
Водещ: Ако трябва в края на разговора да направим едно обобщение – изостря ли се ситуацията с бежанците в Европа, или по-скоро след като се постигна и това споразумение с Турция, ситуацията се успокоява?

 
Андрей Ковачев: Това ще може да анализираме след няколко месеца. За момента не може да се каже, че има някакво голямо успокоение. Разбира се, и зимата и по-студеното време като че ли намалява потока, който беше от август, септември, октомври, но аз поне не съм сигурен преди решаване на политическото бъдеще на Сирия дали ние можем да бъде спокойни. Затова нашата усилия заедно с всички, които могат, са за решаване на проблемите в Сирия, унищожаването на терористичните групи и банди – „Ислямска държава“ и другите – и намиране на перспектива за развитието на Сирия като единна държава след унищожаването на терористите. Това може да ни гарантира, както Вие казахте, успокояване на бежанския поток или проблем и влизането на сила на реадмисионното споразумение с Турция, това забравихме да споменем, което се реши вчера. Юни месец ще влезе в сила това споразумение с ЕС, а то означава, че европейските страни могат да връщат граждани, които са преминали през нашата граница, заловени са и ние ги връщаме на Турция и Турция вече трябва и официално е задължена да ги приема.