Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, Член на Председателството на Европейския парламент, зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ)
Премахването на режима на Башар Асад в Сирия в момента не е от първостепенно значение за европейските държави, посочи в интервю за „Преди всички“ евродепутатът Андрей Ковачев.

 

Позициите на повечето страни – членки са в посока, че краткосрочно трябва да се унищожи „Ислямска държава“ и всички други терористични организации, действащи в Сирия и Ирак, и не е толкова първа задача премахването на режима на Асад.

Ковачев определи като изненадващо решението на Франция да поиска военна помощ от останалите членки на Евросъюза, а не от институциите на общността. Вчера Париж задейства за първи път в историята на Съюза този текст от Лисабонския договор.

Според Ковачев българската позиция е, че бъдещата общоевропейска миграционна политика трябва да бъде максимално рестриктивна:

България участва активно във формирането на външни политики и нашата позиция е, че бъдещата обща миграционна политика трябва да бъде максимално рестриктивна. Ние като външна граница очакваме укрепването на външните граници на ЕС да бъде една от основните точки на европейската политика по миграция и по сигурност, като бъде ангажимент на всички 28 страни – членки да работят за такова укрепване на нашите външни граници и аз съм сигурен, че българското правителство ще изкаже своята позиция, че ние ще работим за един по-солидарен и общ отговор на глобалните предизвикателства.

В звуковия файл може да чуете цялото интервю.