Андре Ковачев на среща с Бан Ки-Мун в Ню Йорк

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев участва в съвместната делегация на Комисията по външни работи и Подкомисията по човешки права на Европейския парламент, която се среща с представители на Общото събрание на ООН в Ню Йорк  в периода 01 ноември – 4 ноември 2015 г. Делегация на Комисията по външна политика на Европейския парламент посещава Генералната асамблея веднъж годишно – обикновено при откриването на годишната редовна сесия. 

В понеделник представителите на делегацията на ЕП се срещнаха с Генералния секретар на ООН – Бан Ки-мун, със зам.-генералния секретар на ООН- Ян Елиасон, с помощник-генералния секретар на ООН по правата на човека Иван Симонович, с Посланика на ЕС в САЩ – Жоао Вале де Алмейда и др.

Основната тема на разговорите беше конфликтът в Сирия и предизвиканата от него бежанската вълна към Европа. И двете страни приветстваха заключителния документ от международната среща във Виена и изразиха очакване, че след две седмици участващите в процеса страни ще одобрят конкретни действия за намиране на политическо решение на сирийската криза. По време на разговора си с Бан Ки-мун д-р Андрей Ковачев подчерта, че кризата е предизвикателство в световен мащаб и не може последиците от нея да бъдат посрещани единствено от Европа.

„Нужни са решителни действия и от страна на ООН за справяне с глобалните предизвикателства пред мира и сигурността. Европа не може да бъде оставена сама да се справя с последиците от конфликти, които не е предизвикала. Това се отнася не само за Сирия, но и Йемен, Либия, Еритрея и всички останали страни, които са източник на несигурност, нестабилност и миграционни потоци“, заяви Ковачев.

Според Генералния секретар на ООН Бан Ку-мун е постигнат голям напредък, защото независимо от различията си, ангажираните в процеса страни са се обединили около необходимостта да бъдат елиминирани ИДИЛ/Даиш и другите терористични групи, които представляват заплаха за международната сигурност в по-широк план и пряко за Европа.

Във вторник участниците в делегацията ще проведат среща с председателя на 70-та сесия на Общото събрание на ООН Могенс Люкетофт, както и представители на Програмата на ООН за развитие.

Андрей Ковачев На Среща с Бан Ки-Мун - Ню Йорк

[aesop_gallery id=“2185″]