Андрей Новаков Европейския парламент
Андрей Новаков ГЕРБ/ЕНПпо време на публично изслушване в Европейския парламент за подобряване на кохезионната политика и работата на европейските фондове в ЕС, на което той бе модератор.

С договорените нови над 2.5 млрд. лева от европейски фондове, България е сред държавите, които най-добре започват новия програмен период 2014-2020г.

Демонстрираният темп е значително по-висок в сравнение с 2007, когато започваше миналият, а договорени средства почти липсваха.

България е една от първите държави, въвела електронна система за кандидатстване по европейски програми, а 97% усвояемост на европейските средства през изминалия програмен период е отличен резултат.

Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков по време на публично изслушване в Европейския парламент за подобряване на кохезионната политика и работата на европейските фондове в ЕС, на което той бе модератор.

Изслушването беше организирано от Европейската народна партия, евродепутатите Ивана Малетич и Ламберт ван Нистелрой.

 

Андрей Новаков заяви, че Европейският парламент трябва да бъде активен участник в определянето на бъдещите рамки на кохезионната политика след 2020г.

„Необходими са опростяване и по-малко бюрокрация, както и стандартен подход в обществените поръчки и контрола в ЕС“, каза българският евродепутат от ГЕРБ.

По думите му, обединяването на някои инструменти за финансиране в определени области също би допринесло за повече яснота и улесняване на процесите по кандидатстване, управление и контрол на европейските средства.

 

„Очаква се в следващия програмен период заемите и гаранциите да имат все по-голяма роля. Ключово влияние в това ще окаже резултатът от работата на Европейският фонд за стратегически инвестиции. Ще работим за повече собствени приходи на европейския бюджет и все по-голяма и силна роля на европейските градове и региони“, каза още Новаков.

 

На събитието присъстваха евродепутати от Комисията по регионално развитие в Европейския парламент, представители на ГД „Регионално развитие“ към Европейската комисия, представители на Комитета на регионите и министри.

Андрей Новаков ГЕРБ/ЕНП по време на публично изслушване в Европейския парламент за подобряване на кохезионната политика и работата на европейските фондове в ЕС, на което той бе модератор.
Андрей Новаков ГЕРБ/ЕНП по време на публично изслушване в Европейския парламент за подобряване на кохезионната политика и работата на европейските фондове в ЕС, на което той бе модератор.