Andrey Novakov
Андрей Новаков ГЕРБ/ЕНП

Европейският бюджет за догодина ще бъде разгледан в ресорната Бюджетна комисия в Европейския парламент. Това е предпоследният бюджет в настоящата многогодишна финансова рамка, но последният, в чието приемане ще участва и Великобритания. 

Евробюджетът за 2019-а ще трябва да продължи да инвестира достатъчно в пътища и млади хора, но да обърне внимание и на все по-нарастващата нужда от сигурност, каза за „Хоризонт“ българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков.

Andrey NovakovПо думите му бюджетите на „Фронтекс“ и „Европол“ за догодина трябва да осигурят възможност за наемане на още хора и закупуване на още техника за охрана и сигурност. „От друга страна да гарантираме през европейския бюджет големи инфраструктурни проекти в отделните държави-членки като прокарване на нови пътища и модернизиране на железници“, допълни Новаков. 

Има инициативи за осигуряване на допълнително финансиране за стопанствата, понесли значителни икономически щети заради болести по свинете, например чума по свинете, съобщи още Андрей Новаков.
Той смята, че евробюджетът за 2019 година е „етап, в който е късно за революции“ и трябва да се следва основно посоката от последните три-четири години: „Не можеш да кажеш на един студент: „Не можеш повече да получиш стипендия, защото ни трябват повече граничари на границата. И двете са възможни.“
Европейският съюз трябва да ъпдейтне механизмите, по които функционира и да се обнови, категоричен е Новаков.

Чуйте цялото интервю с българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП в звуковия файл