СПОДЕЛИ
Андрей Новаков - Европейския младежки форум в Брюксел

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков подкрепи инициативата за насърчаване на повече платени стажове за младите хора в Европа.

Това се случи по време на едно от най-големите събития за младежка заетост, организирано от Европейския младежки форум в Брюксел, на което Новаков бе поканен като ключов лектор.

Причина за поканата към най-младия евродепутат бе инициираната от него по-рано през годината кампания за насърчаване на повече платени стажове.

„Европейският съюз има своите инструменти да подаде ръка на младите хора за повече заетост и по-добра бизнес среда за тях. От всички фондове и инициативи обаче най-важен е резултатът –  например колко млади хора са започнали или развили своя бизнес след участие в „Еразъм за млади предприемачи“, изтъкна Новаков.

По думите му стажовете не бива да са „луксозна стока“, която да остава недостъпна за много младежи, като с труда на стажантите не бива да се злоупотребява.  В същото време, процесът по насърчаване заплащането на стажовете ще бъде бавен и предизвикателен.

По време на събитието Новаков обяви, че по време на триалозите за       бюджет 2016 е подкрепил позицията на Европейският парламент поиска над 470 млн. евро повече за Младежката гаранция, която е един от най-силните козове на ЕС за борба с младежката безработица и за получаване на качествени предложения за стаж на младите хора и намиране на работа по специалността.

В конференцията в Брюксел участваха над 100 младежи от 14 държави членки на ЕС. В същото време, Международния ден на стажантите отбелязаха и във Франция, Италия, Индия, САЩ и други.