СПОДЕЛИ
Eva Maydell
Ева Майдел ГЕРБ/ЕНП

“Вярвам, че балансът между дигиталната икономика и поверителността на съобщенията ни онлайн може да се намери”

Това заяви българският евродепутат Ева Майдел ГЕРБ/ЕНП по време заседанието на Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите (ИМКО).

 

Ева Майдел е отговорна за съставянето на становището на Комисията ИМКО по предложения от Еврокомисията Регламент относно зачитането на личния живот и защитата на личните данни в електронните съобщения. Проектозаконът предизвиква разгорещени дебати сред политическите групи, неправителствения сектор и бизнеса, тъй като засяга как, защо и до каква степен трети страни могат да обработват информацията онлайн.

 

Регламентът за онлайн поверителността трябва да регулира въпросa с „бисквитките“, които се използват от мобилни приложения и уебсайтове с цел профилиране на потребителите, таргетиране на реклами и много други. Еврокомисията предложи потребителите сами да решават чрез настройките на интернет браузъра си каква информация за тях може да се събира. Това обаче е възможно да предизвика трудности за уебсайтовете да предлагат персонализирано съдържание и интерфейс за абонатите си, тъй като ще ограничи значително възможностите за комуникация с абонатите им.

 

Намаляването на обема от данни, който се споделя онлайн, ще има пряко отражение върху бизнеса, който оперира с т. нар. големи данни (big data) и Интернет на нещата.

„Важно е данните ни да са защитени, за да увеличим общественото доверие в дигиталната икономика, но не е правилно да спираме развитието на дигиталната икономика чрез тежки регламенти. Трябва да намерим компромис между потребителските очаквания и това какво може да предложи пазарът и бизнесът“, заяви българският евродепутат Ева Майдел.