Андрей Ковачев
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, Член на Председателството на Европейския парламент, зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ)

По инициатива на българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев в пленарна зала на Европейския парламент в Страсбург се проведе дебат за нуждата от европейско образование и историческа памет за тоталитарното минало на Европа.

В своето изказване българския евродепутат припомни, че преди 10 години ЕП прие резолюция, с която даде начало на дебата за формиране на общ прочит върху историята на Европа с осъждане на всички тоталитарни режими на ХХ век и извличане на поуки от трагичните събития в европейската история.

„Моята лична оценка е, че по различни причини този дебат не се състоя. През този период Европейският съюз бе изправен пред нови предизвикателства, на които със сигурност би реагирал по-успешно, ако бе извлякъл тези поуки“, заяви Ковачев.

Според него Европейският съюз не прави достатъчно да се справи с възкръсването на духовете от миналото, а национализмът и популизмът се подсилват от липсата на памет и разбиране за ролята на европейската интеграция в преодоляването на дълбоките рани от тоталитарните режими.

„Когато не предаваме паметта за миналите събития позволяваме младите поколения да бъдат подвеждани с пропаганда и дезинформационни кампании, както за фашизма, така и за нацизма, да не говорим за комунистическите режими, които и до днес се радват на носталгия поради незнанието за мащабите и продължителността на техните престъпления“, категоричен бе Ковачев.

Евродепутатът подчерта, че отделните държави в ЕС прилагат различни политики, но образованието е универсален инструмент за предотвратяване избуяването на омраза, ксенофобия, както и посяването на авторитарни или тоталитарни идеи.

„Младите европейци трябва да знаят, че свободата не е даденост и както казваше Роналд Рейгън винаги е на едно поколение от изчезване и трябва да се отстоява. Европейският съюз не е само общ пазар и валута, а преди всичко гарант за свободата, мира, демокрацията и зачитането на човешки права на нашия континент“, подчерта българският евродепутат.


Във видеото може да проследите целия дебат на тема „Образованието и формирането на историческа памет за тоталитарното минало в Европа“, провел се на 16-ти януари 2019г. в Европейския парламент в Страсбург по инициатива на д-р Андрей Ковачев.