Андрей Новаков – ГЕРБ/ЕНП организатор на събитието „Мобилен ли си? Не,глобален! Бизнесът е глобален, скоро и Еразъм“
Над 150 млади предприемачи, студенти, експерти и преподаватели участваха в организираното от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков събитие, посветено на създаването на нова младежка програма за предприемачи, която да работи в цял свят.
„Щастлив съм, че началото на тази инициатива поставяме именно в София, но още по-ценно е, че сме с вас – хората, които биха се възползвали от новата програма“, каза българският евродепутат при откриването на конференцията.

„Целта ни с тази нова програма е чрез отпускане на допълнителни средства от европейския бюджет млади българи и европейци с добра идея за бизнес да получават практически съвети, не само от успешни предприемачи в Европа, но и в компании на всички останали континенти“, изтъкна Новаков.

 

Събитието “ Мобилен ли си? Не,глобален! Бизнесът е глобален, скоро и Еразъм „ бе практически насочено, позволявайки на присъстващите млади хора да се запознаят с вече съществуващите възможности по всички европрограми за младежка мобилност и обмен.

 

За да обхванат целия спектър от полезна практика и опит в събитието участваха и представители на посреднически организации като „Фондация за помощ на благотворителността в България“, представена от нейния председател Пенка Цветкова, както и успешно завършилите курс на обучение млади предприемачи Братан Братанов и Светлана Горанова. Те споделиха своя опит и придобити знания от първа ръка – от момента на кандидатстването през престоя, завръщането си в България и основаването на собствен бизнес.

 

Вторта част на форума бе с основен акцент върху програма Еразъм+, която с бюджет от 14,7 милиарда евро позволява мобилност в сферите на образованието, обучението и спорта. Националната управляваща организация по програмата – Центърът за развитие на човешките ресурси, също бе представен. Лора Кларксън и Стоян Кюлев споделиха важни съвети и напътствия как да бъдат избягвани най-честите грешки при кандидатстване. Според тях все повече български студенти ще се възползват от нея, като същевременно расте и популярността на България като дестинация за обучение на чужди студенти.

Участие в събитието взе народният представител от ГЕРБ и председател на МГЕРБ Георг Георгиев, който представи националните аспекти на младежките програми. Заедно с директора на ESN Стела Глушкова дадоха практически съвети и обмениха идеи какво може да бъде направено на национално и европейско ниво за още по-високите резултати. Според Георгиев е важно да има общ подход при признаването на изпити по време на програмата, за да не се налага повторното им полагане при завръщането на студентите.

 

„Целта ни е да запазим тенденцията към нарастващ брой участвали в Еразъм+ на година, да помогнем тяхното личностно и професионално развитие и да постигнем устойчива заетост след завръщането им в България“, бяха заключителните думи на Андрей Новаков, който беше и модератор на цялото събитие.

Андрей Новаков - ГЕРБ/ЕНП на организираното от него събитие "Мобилен ли си? Не,глобален! Бизнесът е глобален, скоро и Еразъм"
Андрей Новаков – ГЕРБ/ЕНП на организираното от него събитие „Мобилен ли си? Не,глобален! Бизнесът е глобален, скоро и Еразъм“