Голямото българско хоро в Брюксел

Стотици българи се хванаха на Голямото хоро в Брюксел 2018 (Grand Horo 2018) на Гран плас в Брюксел. Традицията, чието начало постави Кристалина Георгиева преди шест години, продължава благодарение на инициативата на евродепутата Ева Майдел. В хорото днес се включи и министърът за Българското председателство Лиляна Павлова. Ако и вие сте били на хорото, споделете снимки в коментарите! Hundreds of Bulgarians took part in the Grand Horo at Grand Place in Brussels today. The tradition, established by Kristalina Georgieva six years ago, continues today thanks to MEP Eva Maydell (Paunova). Lilyana Pavlova, Minister for the Bulgarian Presidency of the Council of the EU, also danced along. If you were part of the Grand Horo, share your pictures in the comments below!

Публикувахте от Българско председателство на Съвета на ЕС - Bulgarian Presidency Council of the EU в Неделя, 22 април 2018 г.

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел събра българи и чужденци в белгийската столица в мащабно събитие на 22 април 2018г. на централния площад в Брюксел. „Голямото хоро“ – #GrandHoro2018 продължи пет часа, а гостите които се докоснаха до магията и таланта на българските изпълнители бяха хиляди.


 

„Време е да променим образа на България навън – да покажем, че сме способни, успешни и позитивни. С българското хоро искам да покажа, че ние имаме друго лице, което трябва да показваме и да се гордеем с това, което сме днес. Използвам хорото, защото то носи страхотна енергия, която заразява всички, показва, че българите са задружни и сплотени,“ коментира Ева Майдел пред журналисти.

Eva Maydell, Grand Horo 2018
#GrandHoro2018

„Голямото хоро“ е вече установена 6-годишна традиция за Брюксел, но тази година то бе още по-внушително и празнично, включващо над 100 изпълнители от различни краища на България. Празникът, стана част от културната програма на българското председателство на Съвета на ЕС, а по покана на Ева Майдел патрон на хорото прие да бъде председателят на Европейския парламент Антонио Таяни.

Eva Maydell, Grand Horo 2018
#GrandHoro2018

Специален гост на „Голямото хоро“ 2018г. бе министърът нa Европредседателството, Лиляна Павлова, която, както много от гостите на празника, бе облечена в българска носия и поздрави гостите от сцената. От сцената бяха представени и успешните български млади предприемачи Гергана Станкова, създател на аксесоарите с традиционни български мотиви „Шевица“, и Ива Цолова, съoсновател на платформата за обучение на хора в неравностойно положение „Джамба“.

“България извървя дълъг път и сега е достойна и равноправна държава членка на Европейския съюз. Имаме голям потенциал и много талантливи млади хора, които допринасят за позитивния имидж на страната ни. Всички колеги и експерти, които са част от екипа на Българското председателство с работата си затвърждават този положителен образ, а с този празник днес се надявам да направим още малко“, заяви министър Павлова.

#GrandHoro2018

„Голямото хоро“ е финална част от 12-ото издание на международния фестивал за балканска музика „Balkan Trafik“. Акцент на фестивала тази година е представянето на Пловдив, избран за Европейска столица на културата за 2019г. Изпълненията в програмата на площада дойдоха от Академията за Музикално, Танцово и Изобразително изкуство от Пловдив, Ансамбъл „Търновска Царица“ от Велико Търнова, и Кукери от Раковски.

За шеста поредна година показваме талантливото лице на България и българските традиции в сърцето на Европа. Тази година…

Публикувахте от Eva Maydell (Paunova) в 22 април 2018 г.


Поведохме Голямото хоро на българските таланти в Брюксел! #GrandHoro #EU2018BG

Публикувахте от Eva Maydell (Paunova) в 22 април 2018 г.

 

Ансамбъл Търновска царица на Голямото Хоро в Брюксел

Публикувахте от Eva Maydell (Paunova) в 22 април 2018 г.