СПОДЕЛИ
Andrey Kovatchev
Евродепутатът и член на Председателството на Европейския парламент д-р Андрей Ковачев взе участие в закриващата дискусия относно Бъдещето на Европа, организирана от  „BETA Bulgaria“ и „MEU Sofia“ като част от симулацията  “Model European Union“ София 2017, която се проведе на 10 септември в Дома на Европа.

Г-н Ковачев сподели пред младите участници от над 10 държави, че днес сме свидетели на много предизвикателства пред ЕС: глобализация, миграция, въздействие на новите технологии върху обществото и работните места, възход на популизма и други. Той продължи с това, че европейските граждани желаят ЕС да е по – ефективен.

„Моята визия за бъдещето на Европейския съюз е той да бъде много по – силен и обединен по отношение на областите, в които европейските граждани очакват той да бъде такъв , а също и по отношение на това, където ЕС може да има реална добавена стойност. Въпросът е не дали искаме да има Европейски съюз, а какъв да  бъде той“ – заяви Ковачев.

Българският евродепутат посочи, че според анализатори над 60 милиона души от Субсахарска Африка и Близкия Изток биха тръгнали на север към Европа. Г-н Ковачев подчерта, че има нужда от обща политика в това отношение и добави, че ако всеки сам се справя с този проблем – това няма да доведе до траен успех.

„Ако искаме ефективен ЕС е необходимо обединение по ключови теми като физическа и социална сигурност, външната политика и също е необходимо да дадем нужните инструменти на ЕС, за да бъде той в по – голяма полза на своите граждани“ – допълни д-р Ковачев.

Евродепутатът дискутира също и някои от основните приоритети на българското Председателство на Съвета на ЕС, а именно европейската перспектива за Западните Балкани, единният пазар и дигитализацията, продължаване на Кохезионната политика, която ускорява сближаването между държавите – членки,  бъдещата Многогодишна финансова рамка 2020+.

 

Събитието се организира за втора година в София. В рамките на няколко дни младежи от различни държави имаха възможност да влезнат в ролята на законодатели и журналисти, за да придобият представа как се вземат решения в институциите на ЕС. Чрез множество симулации в работни групи успяха  да се превърнат в истински политически участници и  също обсъдиха бъдещето на европейската икономика.