Владимир Уручев връчи наградите
Владимир Уручев ГЕРБ/ЕНП връчи наградите в категория „Агропредприемачество“ на Младежки бизнес форум
Десет проекта на учебни компании в сферата на агробизнеса участваха в надпреварата за наградата в категория „Агропредприемачество“ на Младежкия бизнес форум „Изгряващи звезди“, организиран от  Джуниър Ачийвмънт България. Форумът събра близо 500 ученици и студенти от цяла България в София тех парк, които демонстрираха пред жури и на щанд своите продукти и услуги, разработени през 2015/2016 г. в рамките на програмите „Учебна компания“ и „Стартъп“.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев, инициатор на идеята от тази година в конкурса да има нова категория – „Агропредприемачество“, поздрави Джуниър Ачийвмънт за успехите на програмата „Учебна компания“, чрез която обучението по предприемачество достига до все повече млади хора в България. Той благодари и за доброто партньорство с Министерство на земеделието и храните в политиката към младите фермери и агропредприемачи. В тази връзка евродепутатът подчерта, че целта на конкурса е да насърчи младите хора да развиват своите предприемачески умения в унисон с принципите на биологичното земеделие, ползите за обществото и опазването на околната среда.

В обръщението си към младите предприемачи, Владимир Уручев напомни, че от всички човешки дейности, земеделието е най-необходимата, защото никое човешко същество не може да живее лишено от храна.

„Темповете, с които нараства световното население, ограничените природни ресурси, с които разполагаме и предизвикателствата, свързани с измененията на климата изискват изцяло нов подход към земеделието, ако искаме да осигурим прехрана за всички. Нуждаем се не от икономика, а от “еко-номика”, основана на принципите на екологично, чисто и устойчиво земеделие“, отбеляза Уручев..

Като председател на журито в категория „Агропредприемачество“ Владимир Уручев представи и останалите членове на журито: Анна Петрова и Лидия Чакръкчиева от дирекция „Развитие на селските райони“, МЗХ и Анна Мельова от предаването „Бразди“, БНТ. Журито на наградата проведе панелни интервюта с 10-те учебни компании, състезаващи се за наградата. Проектите обхващат широк спектър от идеи, вкл. устойчиво производство на растителни култури, посадъчен материал и биотор, разделно изхвърляне на отпадъци, развитие на екотуризма, популяризиране полезните качества на меда и пчелните продукти, иновативни идеи за възраждане на българските традиции и занаяти.

Призът в категория „Агропредприемачество“ бе връчен на учебната компания Solarplant от МГ „Баба Тонка“, гр. Русе. Мисията на SolarPlant е да въведе на пазара иновативен съвременен продукт Sun Lamp – LED светодиодна лампа за отглеждане на растителни култури без слънчева светлина, който ще подпомогне производителите в аграрния сектор в отглеждането на качествени хранителни продукти. Изобретателите на лампата демонстрираха първите резултати от приложението й в отглеждането на растителни култури (домати и тикви). Ръководителят на младежкия екип – г-жа Нели Тихомирова бе отличена за „Учител на годината на JA Bulgaria“. Победителите получиха покана от евродепутата Владимир Уручев за посещение в Европейския парламент по-късно тази година.

Поощтрителни награди и покани за пътуване до Брюксел получиха и екипите на учебните компании „Пандора“, Junior Bio Vet и Zortex.

Владимир Уручев поздрави екипите за силното представяне на бизнес идеите за „зелен бизнес“ с прилагане на практики щадящи околната среда. „Всички екипи ни вдъхновиха с ентусиазма си и с позитивната нагласа, че в речника на предприемача липсва думата „не може“, добави той.

Уручев изрази убеждението си, че младите агропредприемачи са с различна нагласа към земеделието, тъй като не искат „повече на всяка цена“, а правят съзнателния избор на „щастливата умереност“ – произвеждат „умно“ и устойчиво, като интегрират иновациите така, че да запазят природните ресурси за следващите поколения.

Владимир Уручев връчи наградите

Владимир Уручев връчи наградите