СПОДЕЛИ
Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев бе официален гост на празника на смолянското село Момчиловци.
Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев  бе официален гост  на празника на смолянското село Момчиловци. И тази година населеното място отбелязва традиционния си празник в деня на Св. равноапостоли Константин и Елена. Селото празнува и 180 години от освещаването на църквата „Св. Св. Константин и Елена”.

„Щастлив съм да споделя с вас днешния ден, които е много важен. Важен е, защото Момчиловци е известно в цяла България. Тук се е съхранил корена на християнството. Тук има хора, които носят силата на Родопите и мъдростта на планината. Радвам се, че сте удостоени с първия уникален сертификат за здравно-духовен туризъм. Нека това начинание да се разпространи и му се даде гласност, за да идват хората на това прекрасно място и да се закърмят с вашата сила и мъдрост”,  каза в приветствието си към хората от селото евродепутатът Уручев.

Навръх празника Момчиловци  получи първия сертификат за център на българския здравно-духовен туризъм. Той бе връчен на кмета Сийка Суркова от д-р Тотко Найденов, председател на Национален алианс “Живот за България“.  Документът е подписан от 12 академици, професори, доценти и лекари, които дават гаранция, че селото е достойно да носи високото звание.

Жителите и гостите на селото  бяха поздравени от зам.-кмета Марин Захариев.  „Радвам се, че за поредна година в деня Светите равноапостоли Константин и Елена се събираме заедно тук. Както преди много векове византийският император Константин въвежда християнството в империята, а майка му царица Елена извървява целия път от Рим до Йерусалим  да открие Голгота, така и вие сте запазили толкова години българското и родопския дух. Поздравявам ви и с юбилея на църквата, която е една от най-хубавите в Родопите и е на едно от най-хубавите места в Родопите”, посочи в поздравлението си зам.-кметът Марин Захариев.