Vladimir Urutchev
Владимир Уручев ГЕРБ/ЕНП по време на организирания от него и JA България тридневен креативен лагер

Ученици и техните преподаватели от Смолян участваха в тридневен креативен лагер по програмата „Учебна компания, организиран от евродепутата Владимир Уручев и JA България.


Смолянските екипите бяха сформирани от две училища ПГ „Проф. Асен Златаров“ и ПГИ „Карл Маркс“. Те се включиха в предколедното предизвикателство като част от участието им в проекта „Предприемачи на бъдещето“, който екипа на Владимир Уручев и JA реализират през тази учебна година.

10 ментори и бизнес доброволци от мрежата на JA България подкрепят процеса, през който младежите минават. „Какво е да си предприемач?“, „Започнете със „защо“, упражнения за слушане и преживяване, отваряне на сетивата по метода „улична мъдрост“ (street wisdom) и уъркшоп за екипна работа – бяха елементи от първия ден на обучението. То имаше за цел да помогне на учениците и учителите, участващи в програмата „Учебна компания“ да надскочат и предизвикат себе си и да подобрят вида на услуги и проукти, които произвеждат в рамките на програмата.

Учениците идентифицираха проблеми, които биха искали да разрешат чрез предприемачество и поставиха основата на дейността на учебните си компании. В рамките на креативния лагер учениците минаха кратък практически курс по презентационни умения, проведоха и специална предприемаческа акция „На лов за клиенти“, по време на която интервюираха непознати и получиха обратна връзка за идеите си за продукт или услуга.

Креативният лагер завърши с презентации на сцена на всички екипи, наречена „Мисия: impromptu pitching без предварителна подготовка“.

Участниците споделиха пред останалите какъв иновативен продукт или услуга планират да реализират в рамките на обученето си по програмата на JA България. Презентациите бяха на базата на всичко научено през креативния лагер и обратната връзка, получена от мисията „На лов на клиенти“. Менторите, екипът на JA и местни асистенти на г-н Уручев се включиха с даване на обратна връзка.

Участието на 45 ученици и учители от Перник, Смолян, Видин, Враца и Монтана е елемент от участието им  в проекта „Предприемачи на бъдещето“, който цели да развие предприемаческата култура, инициативността и желанието за стартиране на собствен бизнес у младежите на възраст 16-18 г. в петте уязвими области. Това се случва чрез участие на учителите и учениците в програмата „Учебна компания“ на JA през 2016/2017 година и в поредица от интерактивни събития, организирани от JA България и екипа на евродепутата Владимир Уручев.

След Креативния лагер тази седмица, предстои работа с ментори, регионални състезания и представяне на разработените бизнес идеи в рамките на Младежкия стартъп форум „Изгряващи звезди“ през юни 2017 г., където младите предприемачи ще се състезават за приза „Най-добра учебна компания на България“ и за специалната награда на Владимир Уручев – „Млад предприемач“, която включва пътуване до Брюксел и посещение на Европейския парламент за екипа-победител.