Alexander Yordanov
Александър Йорданов - СДС/ЕНП

Българският евродепутат от СДС/ЕНП Александър Йорданов коментира пред агенция ПИК новината, че главният прокурор Иван Гешев е разпоредил на ДАНС да направи проверка на целия приватизационен процес у нас и на последващия контрол от отговарящите за това министерства, агенции и други държавни ведомства. 

Проверката трябва да обхване всички приватизационни сделки, извършването на плащания по тях, независимо от вида на платежните средства, както и всички предприети действия по осъществяването на следприватизационния надзор.

Aleksandar Yordanov„Това е проблем, който гражданите в България поставят от много години. Досега, близо 20 години, реакция от институциите отсъстваше. Сега за първи път се започва дейност в тази посока и аз намирам това за изпълнение на една народна воля, на едно народно гражданско желание“, заяви Александър Йорданов.

„Българските граждани имат правото да знаят как точно е протекъл този процес на смяна на собствеността у нас, за да са наясно и с днешното състояние на обществото, на икономиката и за да имат доверие по-нататък в работата на институциите“, добави той.

„Обръщам внимание, че главният прокурор би трябвало да е наясно, че това е една огромна по обем работа и много лесно може да бъде обвинен в избирателност на подхода. Затова логиката е да се започне от големите приватизационни сделки и да се върви към по-малки такива“, каза още евродепутатът от СДС/ЕНП и председател на 36-то Народно събрание.

 

„Разбира се, че като граждани трябва да подкрепим една такава проверка. От повече знание за това какво се е случвало и как се е случвало в държавата ще имаме само полза“, уточни политикът.

На въпрос дали тегне съмнение над някои определени сделки, Александър Йорданов обяви:

„Не мога да кажа това. Има много публикации през годините, има журналистически проучвания, има сигурно и напразно подхвърлени обвинения в една или в друга посока, има имена, които през годините са коментирани. При всички случаи не е лошо да се провери как са протекли тези процеси. Дори и само затова, че след една такава проверка ще има едно успокоение на общественото мнение и няма да се спекулира с едни или други имена, с едни или с други сделки и няма тези спекулации да се използват от политици, бизнесмени и прочие. От истината всички печелят.“

„Не мога да коментирам дали има как да се търси наказателна отговорност, ако се установят нарушения. Моето мнение е като на гражданин, който иска да научи истината за този доста тъмен период от българския преход“, заключи той.