Газов хъб със синьо гориво от различни от Русия източници и внос на втечнен природен газ от Съединените щати, например – това са двете стъпки, за да се реализира най-накрая енергийната независимост на страната ни от Москва. Формулата даде в интервю за телевизия „Европа“ евродепутатът Владимир Уручев, който е и бивш директор на АЕЦ „Козлодуй“.

Преди няколко месеца премиерът Бойко Борисов лансира идеята България да изгради газов хъб, от който да транзитира природен газ от различни източници за други европейски държави. Идеята получи одобрението на Европейската комисия. За да се реализира тя обаче, първата стъпка е България да си осигури доставки на природен газ от други държави, а не само от Русия.

Според Уручев не трябва да се изключва и вариантът през бъдещия газов хъб да се транзитира и руски газ.

Уручев акцентира пред телевизия „Европа“ на един важен вариант за внос на природен газ у нас, а именно – доставянето му във втечнено състояние. Редица държави в Европейския съюз вече прибегнаха до тази мярка в опит да скъсат със зависимостта си от руското синьо гориво. Терминали за внос на втечнен природен газ от Съединените щати вече бяха изградени в Литва и Латвия.

Уручев напомни, че само с тези мерки България най-накрая ще стане независима енергийно от Русия. В момента страната ни е почти на 100% зависима от доставките на руски природен газ.