“Групата на ЕНП иска да използва всички бюджетни възможности на ЕС, за да се подкрепи битката с настъплението на коронавируса COVID-19”

Това казаха евродепутатите Андрей Новаков и Зигфрид Мурешан преди решението на Европейския парламент да предостави европейски фондове за инвестиции в здравните системи и на най-засегнатите от пандемията региони.

 

Andrey Novakov“Парите, които гласуваме днес, показват нашето уважение към лекарите, медицинските сестри, полицията и социалните работници както в нашите страни, така и в целия Европейски съюз. Те трябва да разполагат с повече оборудване. Надяваме се, че възможността на Европейския парламент веднага да отговори чрез политиката на сближаване и бюджета на ЕС ще затвърдят доверието на хората в съюза. Спасяването днес на животи и бизнеси гарантира, че утре ще има ЕС”, каза Андрей Новаков, който е говорител на групата на ЕНП по въпросите на регионалното развитие.

 

Единият от двата бюджетни закона, гласувани в пленарна зала, предоставя 37 милиарда евро от фондовете за сближаване на страните членки, които искат да инвестират в здравните си системи и в други сектори на икономиката в отговор на пандемията.

 

Другият закон разширява обхвата на Фонда за солидарност на ЕС, който досега можеше да бъде използван за оказване на помощ само след природни бедствия и внезапни заплахи за общественото здраве. Тези пари са достъпни не само за страните членки, а и за държавите, които преговарят за членство в ЕС.

 

“Приятел в нужда се познава”, казва Андрей Новаков.

“Безпрецедентните времена изискват безпрецедентни мерки. Групата на ЕНП подкрепя напълно тези мерки и ще настоява за бързото им приемане. Ние, обаче, можем и трябва да направим повече за подпомагане на нашите граждани и здравни системи, да спасим икономиките си и да защитим съюза си. Европейската комисия трябва да предложи още инициативи за облекчаване на кризата. Трябва ни солидарност на европейско ниво, а това може да бъде постигнато само чрез конкретни действия”, заключи Мурешан, който в Групата на ЕНП отговаря за бюджета и структурните политики.