Andrey Kovachev - 1 February in the Memory of the Victims of Communism

Обръщение на Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, Член на Председателството на Европейския парламент, зам. -председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ) по повод 1 февруари – Деня за признателност и почит към жертвите на комунистическия режим

Уважаеми госпожи и господа, 
Скъпи приятели,

На днешната черна за нашето Отечество дата отдаваме признание и почит към паметта на жертвите на комунистическия режим в България. Това се случва за девети пореден път, след като датата 1 февруари беше утвърдена като Ден за признателност и почит към жертвите на комунистическия режим по време на първото правителство на ГЕРБ и премиера Бойко Борисов през 2011 година. 

Именно на 1 февруари 1945 година Първи и Втори състав на противоконституционния „народен съд“ произнасят смъртните присъди на огромна част от политическия, военен, икономически, духовен и академичен елит на Царство България, като по този начин обезглавяват съпротивата срещу брутално налаганата съветизация на Отечеството ни. За един ден са осъдени и убити над 147 души, сред които тримата регенти, 67 бивши депутати, 22 министри в кабинетите от 1940 до 1944 г., както и министър-председателите от този период Богдан Филов, Добри Божилов и Иван Багрянов.

Човековенавистният комунистически режим чрез насилие, репресии и терор се опита да откъсне България от семейството на свободните европейски народи. Въпреки многобройните престъпления срещу българския народ, физическите и душевни издевателства срещу всеки инакомислещ, комунистите не успяха да задушат копнежа на българите към свобода и днес страната ни отново с гордост заема своето достойно място в семейството на свободните народи. Ето защо на днешния ден трябва да отдадем заслужената почит към всички онези, които въпреки режима не наведоха глава и дори с цената на живота си отстояваха свободата и европейската принадлежност на България. 

Ние помним!

Поклон пред паметта на всички жертви!Andrey Kovachev - 1 February in the Memory of the Victims of Communism