„В България се говори малко и предпазливо за жертвите на комунизма и комунистическия режим като цяло, поради причината, че в бившата комунистическа партия БСП не се направи промяната още през 90-те години. Те не скъсаха с комунизма и носталгията по комунизма, ако искате вземете летоброенето на конгресите им. Оставиха всичко да върви по инерция, както в учебниците така и по паметниците, наименованията в по-малките населени места в България, стотиците улици  с имена на Ленин, Г. Димитров, 9-ти септември и най-различни други, и липсата на всякаква критичност към това. Също така, това че в българските училища все още не се преподава това, което се е случило в близката ни история.
Много се надявам с новия учебен план по история и отговорността, която имат българските учители към младите поколения на България тази памет да им бъде предадена!“

Това каза българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, Член на Председателството на Европейския парламент, зам.-председател на Групата на ЕНП в ЕП и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ) – д-р Андрей Ковачев в предаването „Лице в лице“ и  припомни една много важна мисъл на Роналд Рейгън, която казва:

„Свободата не е никога по-далече от едно поколение от изчезване. Ние не я предаваме на децата ни чрез кръвта си. За нея трябва да се борим, да се бием, да я защитаваме и на тях трябва да предадем да правят същото.“

„Трябва да запомним тази мисъл, защото ако не предадем паметта на младите, бъдещите поколения, които ще живеят ще са много по-податливи да повторят ужасите, през които са минали предишните генерации. Ако младите не знаят за националсоциализма, за болшевизма, за комунизма, за това до какви ужаси са довели идеологиите на тези режими. Тогава те  много лесно ще станат жертва на нови политически играчи, които се заиграват със страховете на хората, каквато ситуация имаме и в момента в Европа.“, заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП

 

Андрей Ковачев бе категоричен:

„В БСП, когато стане въпрос за това, казват „Вие искате да променяте историята!”. Не, г-да комунисти, вие променихте историята, вие преподавахте с десетилетия фалшива история – каквото правеха и в Македония! Сега искаме обективния прочит на историята – за това, което се е случило преди 9-ти септември и това, което се е случило след 9-ти септември”.

Обществото реагира много страшно, когато се говори за жертвите на нацизма, но приема сякаш някак си безразлично жертвите на комунизма. Според Ковачев причината е в наслагването на десетилетия страх да се говори за това нещо, насочването на историята само в една посока:  

„Това е десетилетното наслагване на темата в тази посока. Защо е толкова сложно в Македония да кажеш истината, защо е толкова опасно да кажеш какъв е Гоце Делчев или Даме Груев – десетилетия е бил насаждан страх”.

Д-р Ковачев беше категоричен, че комунистите са виновни за избухването на гражданската война у нас, започнала с атентата в „Света Неделя” през 1925 г. Според него ликвидираните от царския режим са по-малко от жертвите на „червения” терор:

„Какво трябва да направи една държава, когато има въоръжена банда в гората, сега има такива хора и ги наричат „терористи”.

Накрая българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП все пак изрази надежда, че БСП ще намери сили да участва в общоевропейския Ден в памет на жертвите на тоталитарните режими (23 август), за да почете загиналите в условията както на националсоциализъм, така и на болшевизъм и на всичките им форми.