Eva Paunova
Ева Паунова ГЕРБ/ЕНП - посланик на дигиталните умения по време на организираната от нея кръгла маса на тема: „Дигитални умения – пътят напред“

„Кампанията на Европейската комисия за повишаване на осведомеността за дигиталните умения допринесе за намаляване на разликата между търсенето и предлагането на кадри с ИКТ умения от 1 млн. през 2010 г. до 700 хил. през 2016 г. Тези резултати се дължат на ангажираността и ползотворното сътрудничество между всички заинтересовани страни – институциите на ЕС, бизнеса, асоциациите-партньори“, заяви посланикът на дигиталните умения на ЕК и евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова в рамките на кръгла маса на тема „Дигитални умения – пътят напред“.

В организираната от Паунова кръгла маса, провела се на 30 ноември 2016 г. в Европейския парламент, участие взеха евродепутатите Аксел Восс (ЕНП, Германия), Мария Спираки (ЕНП, Гърция), Агнйешка Кожловска (ЕНП, Полша) и Мади Делаво (С&Д, Люксембург), генералният директор на DIGITALEUROPE Джон Хигинс, и експерти в областта на образованието и обучението.

„За 40% от работодателите е трудно  да намерят работната сила с подходящите квалификации. Може да се каже, че сме свидетели на „глобална война за таланти“. Електронните умения са един от най-силните активи в тази динамична среда. Важно е, че Комисията предоставя €27 млрд. от Европейския социален фонд за насърчаване на уменията до 2020 г. Вярвам, че с инициативи на европейско и национално, както и на местно ниво, ще намерим практически и осъществими начини за отключване на този потенциал“, заяви Паунова по време на дискусията.

През юни 2016 г., Комисията предложи Програма за новите умения, за която Ева Паунова е докладчик в Комисията за вътрешен пазар на ЕП. По този начин бе затвърдено значението на дигитални умения, а утре, 1 декември 2016 г., ще бъде даден старт на Коалицията за дигитални умения и работни места, където Паунова ще бъде сред основните говорители заедно със заместник-председателя на ЕК и комисар за единния дигитален пазар Андруш Ансип,  еврокомисаря за дигиталната икономика и общество Гюнтер Йотингер и заместник министър председателя и министър по дигиталните въпроси на Белгия Александър де Кру.