Emil Radev - EPP
Емил Радев - ГЕРБ/ЕНП

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев определи Директивата за резервационните данни на пътниците като важен компонент в цялостния пакет от мерки за борба срещу тероризма.

Той изрази съжаление, че е трябвало да минат 5 години, докато се стигне до гласуването в пленарна зала на досието, през което време над 100 души са загинали и стотици са ранените в поне 3 големи терористични атаки. Българският представител в Европейския парламент (ЕП) определи тази статистика като „ужасяващата цена на липсата на политическа воля за взимането на решение“.

Емил Радев направи изказването си снощи по време на дебат в пленарна зала на ЕП в Страсбург относно приемането на Директивата за резервационните данни на пътниците. След продължителни преговори и многократно отлагане на гласуването, законодателното досие ще бъде гласувано в четвъртък по обяд.

Според Емил Радев от ГЕРБ/ЕНП,  чуждестранните бойци, връщащите се от Сирия, са потенциални извършители на терористични атаки. Той е категоричен, че за да бъдат предотвратени тези атаки,  правоохранителните органи трябва да имат пълна информация кой преминава въздушните граници. Евродепутатът от ГЕРБ изрази подкрепа и за необходимостта от включване на вътрешните за ЕС полети в обхвата на директивата, тъй като според него гарантирането на сигурността в Европа изисква мерки не само по външните граници, но и вътре в Съюза.

Емил Радев е убеден, че директивата ще улесни сътрудничеството и най-вече обмена на информация между държавите-членки на ЕС. Такова сътрудничество е изключително важно с оглед на множеството доказателства, че атаките в Париж и Брюксел са могли да бъдат предотвратени, ако държавите-членки са споделяли данни предварително, категоричен бе той.

В заключение Емил Радев заяви, че приемането на Директивата за резервационните данни на пътниците е важна стъпка за възстановяване на сигурността в Европа и тази мярка трябва да бъде подкрепена, за да не става ЕС свидетел на други големи терористични атаки.