СПОДЕЛИ
На 6 юни в Дома на Европа евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев откри дискусията   „Знание и ценности – (не)изучаването на тоталитарните режими в българското училище“, която се организира от фондация „Истина и памет“.

Целта на дискусията бе да бъде представена позицията на историци, кино-документалисти и експерти от образованието по проблема с изучаването на тоталитарните режими в българското училище.

Д-р Андрей Ковачев приветства организаторите и участниците в дискусията като подчерта, че темата е много болна и изключително важна, но често не й се отделя необходимото внимание.

Според него носталгичните настроения сред младите хора към периода на комунистическия режим показват  провала на образователната система в това да изгради разбиране за същността и ролята на комунистическия режим в България, който откъсва страната за десетилетия от нейния естествен път на развитие. Българският евродепутат заяви, че е важно младите поколения да научат за комунизма и неговите престъпления в училище, защото в противен случай те не осъзнават опасностите от тоталитарните идеологии и техните съвременни проявления.

„Историята не трябва да бъде нито лява, нито дясна! Тя би трябвало да бъде обективна, базирана на исторически факти, данни и документи. Важно е да се чете източника, а не интерпретацията на историята“, подчерта Ковачев.

 

„Апелирам към Министерство на образованието за промяна в учебните планове и за това да има обективно представяне на този период. Младите хора трябва да знаят за концентрационните лагери, хилядите избити, разрухата в икономиката, както и за горянското съпротивително движение срещу комунистическия режим и съдбите на хората, които са защитавали демокрацията и човешкото достойнство. Призовавам и българските учители, които имат директен контакт с младото поколение и се надявам те да приемат това предизвикателство – младите хора да знаят за собствената си история. За мен е изключително важна и значима тази инициатива, защото новите поколения в България не трябва да бъдат лъгани и манипулирани“, заяви евродепутатът.

В дискусията взеха участие още Христо Христов, журналист  и председател на „Фондация истина и памет“, проф. Евелина Келбечева – преподавател в департамент „История и цивилизация“ на Американския университет в България и доц. Лъчезар Стоянов  – преподавател в Нов български университет. За съжаление сред присъстващите нямаше представител на Министерство на образованието и науката, но организаторите ще предоставят заключенията от дискусията на вниманието на просветния министър г-жа Меглена Кунева.

По-рано тази година д-р Андрей Ковачев организира в Европейския парламент дискусия под мотото „Знание за миналото – памет за бъдещето“, в която се включиха депутатите от ГЕРБ Методи Андреев, Георг Георгиев и Ирена Соколова, журналисти, евродепутати, изследователи на близкото минало и младежи. В рамките на събитието бяха очертани конкретни стъпки за постигането на обективен и честен прочит на близкото минало през образователната реформа.