Eva Maydell
Ева Майдел ГЕРБ/ЕНП за Евранет Плюс - БНР

Евродепутатът Ева Майдел е първата жена и първият представител на страна от Централна и Източна Европа, избрана за президент на „Европейското движение“ в 70-годишната история на организацията.

Сред основните приоритети на българския евродепутат на позицията, която тя приема с изключителна чест, ще бъдат съживяването на дебата за ЕС и включването на младите хора в него.


Как Ева Майдел ще работи и за подпомагането на българското председателство на ЕС през 2018 г. – чуйте още в звуковия файл

 


Евродепутатът Ева Майдел бе избрана за президент на Европейското международното движение – European Movement International (EMI)

Това стана след като за нея гласуваха 174 от 177 делегати на движението по време на годишната среща на членовете му. Така, на практика, Ева Майдел стана българинът на най-висок пост в неправителствена организация. До момента тя бе един от шестимата заместник-председатели на движението, което е най-голямата организация на асоциации и граждански общества в Европа.

Ева Майдел ще оглави организацията за следващите 2 години. Тя бе издигната за президент на EMI едновременно от трите най-големи партии в Европейския парламент – Европейската народна партия, Партията на европейските социалисти и Алианса на либералите. Кандидатурата й бе издигната и от националните съвети на Европейското движение в България, Германия, Испания, Белгия, Македония и Сърбия, както и от младежки и браншови организации, членове на движението.

Ева Майдел е първата жена и най-младият председател в 70-годишната история на EMI, както и първият председател от страна от Централна и Източна Европа.

Европейското международното движение или European Movement International (EMI)

, е най-голямата общоевропейска мрежа от про-европейски организации, които имат за цел да мобилизират гражданите за разбиране и участие в общоевропейския процес. Още от основаването си през 1948 година движението се стреми към една демократична, федерална и разширяваща се Европа. Организацията присъства в 39 държави и обхваща 36 международни асоциации, обединяващи европейското гражданско общество, бизнеса, синдикатите, неправителствените организации, политическите партии, местните власти и академичните среди. EMI е с висок авторитет в Западна Европа, защото през 20-и век е била един от най-отявлените защитници на засилване и разширяване на европейската интеграция.

Коя е Ева Майдел?

Ева Константинова Майдел (по баща Паунова) е родена на 26 януари 1986 в София. Тя има бакалавърска степен по „Международни отношения и бизнес администрация” от aмериканския университет „Джон Кабот” в Рим, Италия, както и следдипломна специализация по лидерство от Harvard Kennedy School.

Ева Майдел е работила в Международната организация за правно развитие (IDLO) и има петгодишен опит в Европейския парламент като координатор на делегацията на ГЕРБ/ЕНП и като съветник на евродепутата Илиана Иванова.

През юли 2014 г. Ева Майдел става член на Европейския парламент като представител на партия ГЕРБ и Европейската народна партия. Фокусът на работата й е насочен към три приоритета: по-качествено образование, повече възможности за предприемачите и технологии. Член е на Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите (IMCO), както и на Делегациите за връзки с Китайската народна република и САЩ. Също така е единственият български представител в Комисията по икономически и парични въпроси (ECON).

Сред другите позиции, които тя заема, са член на Интергрупата за младежта, на бюрото на Мрежата на младите евродепутати от ЕНП, на управителния съвет на EU40, на Националния изпълнителен съвет на Предприемачи-ГЕРБ, както почетен член на Съвета на жените в бизнеса в България.

Два пъти Ева Майдел е избирана за евродепутат на годината за принос към работата на Европейския парламент.