Край на геоблокирането

Гласувано❗ Oще тази година ще се възползваме от улеснено купуване на електроника, билети, ще резервираме хотели и коли под наем, от който и да е уебсайт, регистриран в ЕС, и ще плащаме онлайн без да бъдем блокирани. #geoblocking 🔚

Публикувахте от Eva Maydell (Paunova) в 6 февруари 2018 г.
„Повече от половината уебсайтове блокират потребителите на основата на националност или местожителство. Новият Регламент преустановява това и създава условия за един по-справедлив пазар в интернет. Българските потребители ще могат да пазаруват онлайн в целия ЕС по-достъпно”

Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел непосредствено след гласуването на Регламента за забрана на необосновано блокиране на потребители при пазаруване онлайн (геоблокиране).

 

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел  разясни и конкретните случай, в които геоблокирането е необосновано:

„Новите правила определят три ситуации, при които са изключени каквито и да причини за различно третиране на клиенти от различни държави-членки на ЕС, а именно: продажбата на стоки без физическа доставка, където потребителят сам организира доставката; продажбата на услуги, предоставяни по електронен път, например интернет хостинг и продажба на услуги с конкретна локация, например, от България купувате билети за музей в Италия.“

Новият регламент ще направи така, че потребителите ще могат да ползват свободно разплащателните си карти без значение от коя държава са издадени.

„В момента има случаи, в които продажбата може да ви бъде отказана, защото въпросният френски онлайн магазин, работи единствено с френски карти, например.“, пояснява още Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП).

 

Регламентът за забраната на блокирането на географски принцип бе сред приоритетните досиета в Европарламента през 2017-а. Законодателите постигнаха съгласие в рамките на 18 месеца.

„Това е поредната бариера, която премахнахме пред единния цифров пазар. Освен че вече можем да пътуваме без роуминг, до края на годината ще можем да ползваме абонаментите си за телевизия и филми (бел.ред. Регламент за преносимост), където и да се намираме в ЕС и ще се наслаждаваме и на по-добро третиране при онлайн пазаруването (бел.ред. Регламент геоблокиране).”, добави българският евродепутат Ева Майдел ГЕРБ/ЕНП.