Ева Паунова ГЕРБ/ЕНП по време на регионална конференция на Предприемачи – ГЕРБ в Монтана.
Със своите природни дадености и стратегическо местоположение Северозападният регион в България има голям потенциал за привличане на инвестиции за големи инфраструктурни проекти, както и за развиване на малък и среден бизнес. Инвестиционният план за Европа, известен като плана „Юнкер“, предоставя средства именно по тези направления и е въпрос на качествени идеи, за да се привлекат инвестиции. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по време на регионална конференция на Предприемачи – ГЕРБ в Монтана.

 

„България е втора по подадени заявки за техническа консултация, както и втора по брой подадени проекти в Инвестиционния портал по Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ). Това доказва, че българският бизнес има идеи и търси активно реализирането им“, изрази увереност Паунова, която е международен секретар на ПГЕРБ.

Заедно с над 150 представители на българския малък и среден бизнес от Северозападния регион, българският евродепутат от ГЕРБ обсъди новия модел в ЕС за финансиране на бизнеса, а именно залагането на все повече инвестиционни инструменти, стимулиращи иновациите и дигиталното предприемачество.

 

Един от прозорците на Инвестиционния план за Европа финансира големи иновативни и инфраструктурни проекти, което го прави идеален инструмент за реализиране на наскоро обявените планове на правителството за изграждане бизнес паркове и инфраструктура в Северозападна България.

 

Конференцията в Монтана е част от серията информационни събития на ПГЕРБ, представящи възможностите за финансиране за предприемачи.

Събитието беше открито от председателя на ПГЕРБ Валя Чилова, от евродепутата Владимир Уручев, както и от депутата Десислава Атанасова.

Възможностите за финансиране по оперативните програми бяха представени от министрите на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, на замеделието и храните Десислава Танева както и на труда и социалната политика Зорница Русинова.