СПОДЕЛИ
Ева Паунова ГЕРБ/ЕНП връчи специалното отличие на наградите
Ева Паунова ГЕРБ/ЕНП връчи специалното отличие на наградите "ИТ мениджър на годината" Неин носител стана ИТ директорът на Гопет Транс Иван Такев.

„Повечето от новите професии споделят една обща характеристика – изискват много по-комплексни и силно развити умения и компетенции като информационна, компютърна, медийна и интернет грамотност, работа в екип, креативно и критично мислене. Устойчивият и жизнен бизнес е силно зависим не само от количеството нови технологии, с които оперира, а от лидерския потенциал, който гарантира ефективното използване на технологиите и постоянното усъвършенстване на дигиталния фонд и уменията на човешкия капитал да работи с тях по най-продуктивния начин. Именно такава е ролята на IT мениджъра в съвременната компания.

 

Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова, която  връчи специалната награда на церемонията „ИТ мениджър на годината“ на ICT Media и Клуба на ИТ мениджърите в България. Неин носител стана ИТ директорът на Гопет Транс Иван Такев. Събитието се състоя в сряда, 9 декември 2015 г., в София. Специалната награда се дава за шеста поредна година в подкрепа на иновациите и младите хора и е учредена в памет на Явор Димитров – един от учредителите на клуба на ИТ мениджърите в България, член на УС на Клуба и един от най-опитните ИТ мениджъри в страната.

Ева Паунова ГЕРБ/ЕНП връчи специалното отличие на наградите "ИТ мениджър на годината"
Ева Паунова ГЕРБ/ЕНП връчи специалното отличие на наградите „ИТ мениджър на годината“

 

През годините ИТ инфраструктурата на Гопет Транс нараства заедно с бизнеса, като в дългосрочен план целта на компанията е да бъде иноватор в областта на транспорта и логистиката, възползвайки се от бизнес ползите, които могат да бъдат извлечени от Industrial Internet of Things (IIoT), BigData и мобилната революция, променяща начина, по който почти всеки бизнеса функционира. Работата на Иван Такев в Гопет Транс е изцяло в унисон с визията на компанията, според която прогресът е пряко свързан с чести промени, всяка една от които би допринася стойност за клиентите, а истинската стойност за клиентите идва от иновациите.