Ева Паунова
Ева Паунова ГЕРБ/ЕНП по време на официалния старт на кампанията „ Учи, за да работиш ” на вестник „24 часа”
“Качествените образователни системи по света се познават по резултатите и успехите на техните ученици, както и по реализацията им в реалната икономика. Затова ние в Образование България 2030 поставихме няколко конкретни цели, които да показват успеха или неуспеха на промените, включително и на въвеждането на дуалното образование. Работим за това да намалим процента на отпаднали ученици и да направим така, че повече работодатели да намират подготвени кадри. Важно е да увеличим дела на завършилите средно образование, защото това означава, че с промените сме успели да ги задържим и те са видели смисъл от него”. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по време на официалния старт на кампанията „ Учи, за да работиш ” на вестник „24 часа”.

 

Откриването бе част от еднодневната конференция „Дуалното обучение: RE:старт”, състояла се в понеделник, 22 февруари 2016 г., в София Тех Парк. Кампанията е  насочена към развитието на професионалното образование в България.  В събитието участваха президентът Росен Плевнелиев, министърът на образованието и науката Меглена Кунева, министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин, министърът на икономиката Божидар Лукарски, председателят на Комисията по образование и наука в 43-тото Народно събрание Милена Дамянова, кметът на София Йорданка Фандъкова и представители на бизнеса.

 

Според г-жа Паунова образование, което развива умения, залага на добиването на практически опит и на ученето как да работим в среда на иновации и нови технологии трябва да бъде припознато като национален приоритет. Тя допълни, че България набира все по-голяма популярност като държава с огромен потенциал да се превърне във водещия лидер в региона на дигитални технологии, иновации и предприемачество и въвеждането на дуалното образование е чудесна стъпка в тази посока.

В рамките на събитието г-жа Ева Паунова, като един от инициаторите на инициативата Образование България 2030,  представи позицията на образователната коалиция.
Ева Паунова ГЕРБ/ЕНП
Ева Паунова ГЕРБ/ЕНП

 

 

Образование България 2030 подкрепя интегрирането на дуалното образование като съществен фактор за качествено образование, младежка заетост и икономическа устойчивост. Образователната коалиция е първото мултисекторно обединение за качествено образование в България, обединяващо публични институции, неправителствени и бизнес организации със споделена и дългосрочна визия за качествено образование в България до 2030 година.

 

В рамките на кампанията „ Учи, за да работиш ” ще бъдат реализирани поредица от събития в партньорство с публични, неправителствени и бизнес организации.

 

 

Президентът Росен Плевнелиев: „Какво по-достойно дело от това да инвестираш в образованието? Да дадем перспектива на младите. Знания, но и умения – да пипнат нещо с двете си ръце.“

Росен Плевнелиев Президент на Република България и Ева Паунова евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, по време на официалния старт на кампанията „Учи, за да работиш” на вестник „24 часа”
Росен Плевнелиев Президент на Република България и Ева Паунова евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, по време на официалния старт на кампанията „Учи, за да работиш” на вестник „24 часа”

 

Йорданка Фандъкова: „Кметовете са тези, които трябва да дадат информация от какви кадри има нужда тяхната община. Софийската община разработи нова стратегия за образование. До 2013 г. най-търсени ще са кадрите в IT сектора, туризма, строителството и екологията.“

 Кметът на София Йорданка Фандъковапо време на официалния старт на кампанията „Учи, за да работиш” на вестник „24 часа”
Кметът на София Йорданка Фандъковапо време на официалния старт на кампанията „Учи, за да работиш” на вестник „24 часа”

Официален старт на кампанията „ Учи, за да работиш ” на вестник „24 часа” – София Тех Парк.