Европейският проект е много успешен. Няма друг по-успешен в световен мащаб. Ние винаги трябва да поглеждаме към миналото и да видим, че Европа винаги е правила силен скок напред, икономически и политически, когато е била в най-големи кризи.

 Това каза евродепутатът Андрей Ковачев в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria. 

 

След Втората световна война идва идеята за обединение на икономиките, първоначално в цяла Западна Европа и сега пак е пред една много сериозна криза, но това са и възможности за ЕС да направи следващата крачка към своята интеграция що се отнася до сигурността, отбраната, опазването на външните граници, по-солидарна общомиграционна политика и политика за бежанците.

Решението на Тръмп да ревизира вече сключени търговски споразумения и да не сключват нови търговски споразумения е възможност за Европейския съюз, коментира събеседникът.

 

„Европейският бизнес има огромна полза от това да има сключени търговски споразумения с различни части от света. ЕК води в момента преговори с над 60 такива споразумения. Това, което е най-напреднало, е с Канада. Ратификацията ще бъде още на февруарската сесия на Европейския парламент. Водим преговори с Австралия, с Нова Зеландия, Япония, Перу и много други държави. Това е голяма възможност“.

Дебатът за европейския проект до голяма степен е опорочен, защото не трябва да се говори за съществуването на ЕС, а за това какъв искаме да бъде той, категоричен бе Ковачев.

Във връзка с българското Председателството на Съвета на Европейския съюз Ковачев каза, че трябва да се работи не само по техническата част, но и за определяне на приоритетите и целите на председателството, както и че България трябва да изиграе своята роля в присъединяването на Западните Балкани.