СПОДЕЛИ
Владимир Уручев - ГЕРБ/ЕНП по време на форум в Смолян „Европа – предизвикателства и възможности за реализация на младите хора“. В организираната от Владимир Уручев и младежката структура на ГЕРБ кръгла маса взеха участие над 80 студенти и младежи от Смолянска област.

Трябва упорито да преследвате това, което сте си намислили. Толкова са много нишите, че за всеки млад човек – във всяка област, може да се намери подходяща реализация, но без вашата активност това няма как да се случи“.

Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев по време на форум в Смолян „Европа – предизвикателства и възможности за реализация на младите хора“. В организираната от Владимир Уручев и младежката структура на ГЕРБ кръгла маса взеха участие над 80 студенти и младежи от  Смолянска област.

 

Според Владимир Уручев активността на младите хора е важна не заради клишето, че „те са нашето бъдеще“, а защото от тяхната реализация  зависи модернизацията на цялото ни общество. Евродепутатът подчерта, че никой сектор не може да се развива без млади хора.

„Да предизвикаме активност е една от основните ни цели в работата с младите хора, които са се родили и възпитали в условията на демокрация, където инициативата на отделния човек се зачита и тя е двигател на развитието. Много бих искал тази инициативност да е водеща при младите, а не да очакват от държавата да им подари възможност или да им осигури работата и живота“, посочи той.

Областният координатор на ГЕРБ и кмет на Смолян Николай Мелемов заяви, че е много важно младите да са информирани.

„Защото сме в ЕС почти десет години, но аз съм убеден, че ще бъдем истински европейци, когато всеки от вас намери своята реализация. Затова е важно да се провеждат такива форуми, в които да получавате информация от хората, познаващи механизмите на европейските програми“.

По думите му един умел и образован човек, когато се върне в родния край, ще го промени. И това важи не само за Смолян, а и за България.

„Аз контактувам с млади хора и знам, че всеки от вас обича Родопите. Много студенти, които се обучават извън Смолян, изразяват желание да се върнат, но за да стане това, трябва да има подходящи условия за живот, и много важно – да има перспектива. Затова като кмет се старая да развиваме града с европейски средства, да бъде модерен, чист, красив. И смея да кажа, че постигнахме доста неща. През 2011 когато станах кмет нямаше кино, нямаше спортни площадки, басейн. Сега условията са много по-добри“, добави кметът на Смолян.

Евродепутатът Владимир Уручев представи колегата си Андрей Новаков като млад, реализирал се българин.

„Смолян и г-н Мелемов се споменават често с прогреса, който е направен, въпреки всички трудности. Хубаво е, че той е тук, за да може да почерпим от неговия опит за начините, по които се е справял, защото това е огромно предизвикателство, което той отиграва по много добър начин“, сподели Андрей Новаков, след което с аргументи „разби“ митовете за младите хора у нас като тези, че в България няма млади хора, че младите бягат или, че останалите тук, са неграмотни и мързеливи.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП бе категоричен ,че трябва да се насърчава  младежкото предприемачество, а предвидената администрация в града спомага за започването на бизнес.

„Не са  важни само похарчените пари, а постигнатите резултати за младежка заетост „, допълни Новаков.

По думите му, студентите от града трябва да са значително по-активни в участието си по програма „Еразъм+“. В тази връзка той препоръча  Кариерният и Областният информационен център в Смолян да проведат интензивна информационна кампания, за да популяризират програмите за младите, финансирани от ЕС.

Андрей Новаков посочи, че вместо субсидирана заетост, която често пъти осигурява временно намаляване безработицата, е по-ефективно да се прилагат мерки за заетост чрез предприемачество.Той уточни, че има 14,5 млрд. евро за млади хора по програма „Еразъм“, но когато в една зала със 100 човека нито един не е ходил със стипендия по тази програма, значи нещо не е свършено.

Опциите за реализация на младите хора през новия програмен период до 2020 г. представи Андреана Трифонова – управител на Областния информационен център в Смолян. Какви възможности предлага местната администрация за развитие разясниха зам.-кметът на общината Марин Захариев и зам.-областният управител Адриан Петров. Директорът на ДФ „Земеделие“ в Смолян Денислав Костов представи проектните линии на Програмата за развитие на селските райони до 2020 г., от които младежите могат да се възползват.
Младежкият лидер на ГЕРБ в Смолян Ангел Безергянов разказа за същността и дейностите, с които структурата се ангажира на местно ниво.