European #Cloud Initiative

Европарламентът прие доклада ми за Европейска инициатива за компютърни услуги в облак. Тя включва мерки, които ще дадат възможност на Европа до 2020 г. да се нареди в челната тройка в областта на високопроизводителните изчислителни технологии в света. В становището ми отстоях България да бъде активен и равноправен член в реализацията й. #Cloud 🇪🇺☁ http://bit.ly/2kNdEFV The European #Cloud Initiative can be a 🇪🇺 flagship if: ☁ it is market-driven; ☁it has a regional approach; ☁ #EUdataFF is ensured. #EPlenary

Публикувахте от Eva Maydell (Paunova) в 16 февруари 2017 г.

„Европейският облак за отворена наука ще даде възможност на Европа да отвори нова страница в историята си като континент на научните открития и иновациите и до 2020 г. да се нареди в челната тройка в областта на високопроизводителните изчислителни технологии в света. Със създаването му 1,7 млн. изследователи и 70 млн. специалисти в областта на науката и технологиите ще получат виртуална среда, в която да съхраняват, обменят и използват повторно своите данни от различни дисциплини и държави. Европейският облак за отворена наука има шанса да бъде един от успешните проекти на ЕС, редом с Програма „Еразъм“, отпадането на таксите за роуминг и Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ). Важно е да го подкрепим и да не допускаме популизмът и антиеврейските настроения да застават на пътя му“.

Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел в рамките на дебат в пленарна зала на ЕП в Страсбург, състоял се на 15 февруари 2017 г.

Европарламенът прие предложението за създаване на Европейски облак с мнозинство в четвъртък, 16 февруари 2017 г. Българският евродепутат е докладчик на Групата на ЕНП по становището по темата на Комисията за вътрешен пазар и защита на потребителите.

В изказването си тя постави акцент на няколко елемента. Според нея ключово е инициативата да е огледално отражение на нуждите на предприятията, които са водеща страна в процеса на създаването на иновации.

„Ключово е участието на възможно най-широк кръг от засегнати страни в процесите на дигитализация на индустрията и в правенето на научни открития“, допълни тя.

Според Майдел инициативата за европейски облак не би била успешна без регионален подход и измерение:

„От изключителна важност е активното участие на по-новите държави-членки като България по време на дискусиите и реализирането на действията, вписани в инициативата. Това означава включване на  националните парламенти, регионалните администрации и публично-частните партньорства в процесите“.

Инициативата за европейски облак е първият официален текст на Европейския парламент, който призовава Европейската комисия да предложи законодателство за премахването на задължителното локализиране на данни, с което да се гарантира свободното движение на данни в Съюза.

Темата е ключова за Майдел и също е заложена в доклада й за дигитализиране на европейската индустрия, който бе приет преди седмица в Комисията по вътрешен пазар на ЕП.