СПОДЕЛИ
Andrey Kovatchev
Церемонията по връчването на наградите за Европейски Столици и Градове на Спорта за 2017-та година. Събитието бе организирано от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП и член на Председателството на Европейския Парламент г-н Андрей Ковачев

На 16-ти ноември в Европейския Парламент в Брюксел се състоя Церемонията по връчването на наградите за Европейски Столици и Градове на Спорта за 2017-та година.


Събитието бе организирано от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП и член на Председателството на Европейския Парламент г-н Андрей Ковачев, и неговия испански колега г-н Сантяго Фисас, както и със специалното сътрудничество на Федерацията на европейските столици и градове на спорта (ACES Europe).

„Щастлив съм, че за поредна година съм домакин на Церемонията в Европейския парламент. С течение на времето все повече европейски градове се включиха в инициативата, което означава, че с общи усилия успяхме да насърчим развиването на политиките в сферата на спорта на местно ниво. Многократно съм заявявал, че спорта е един добър начин за превенция от заболявания. Колкото повече инвестираме в спорт за всички, толкова повече пестим за здравеопазване. Целта е да се подкрепи изграждането на спортни съоръжения не само за професионалисти, но и за всеки един от нас: деца, младежи, възрастни и хора с увреждания.  Спортът трябва да бъде неразделна част от начина ни на живот“ , бяха встъпителните думи на г-н Ковачев при откриването на церемонията.

Събитието събра кметове и техните екипи от повече от 30 европейски града, евродепутати, представители на Европейската комисия, както и Европейския комисар за образование, младеж, култура, спорт и многоезичие Тибор Наврачич.

От българска страна Стара Загора и Банско бяха отличени с титлата европейски градове на спорта за 2017-та година.  До момента четири български града вече са наградени за изграждането на спортни инфраструктури и организирането на спортни дейности, и това са София, Пловдив, Бургас, и Русе.

„Отличията са голям успех за България и са оценка за добре свършената работа на Общините. Имаме подкрепата и на Европейската комисия, а от своя страна, като евродепутат и председател на Консултативния комитет към ACES Europe, лично съм ангажиран с развитието на инициативата сред българските общини и Европа.

На България й предстои подготовка за събитията от програмата на София, европейска столица на спорта за 2018-та година, които съвпадат с българското председателство на Съвета на ЕС. Надявам се това съвпадение да се използва, за да се популяризират спортните политики в България. Пожелавам много успех на екипите ангажирани с организацията на събитията.“ завърши Ковачев.