Emil Radev
Емил Радев - ГЕРБ/ЕНП

За приоритетите на кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ Цецка Цачева и Пламен Манушев и подкрепата, която те получиха от високопоставени европейски политици, в това число и от председателя на Европейската народна партия, Радио „Фокус” – Варна разговаря с евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев

 

„Фокус”: Г-н Радев, Европейската комисия /ЕК/ завиши прогнозата си за икономическия ръст на България. Какво говори това за страната ни като член на ЕС?

 

Емил Радев: Да, наистина ЕК повиши прогнозите си за икономическия растеж на България през тази година до 3,1%, което е с повече от един процент над пролетните очаквания. Виждаме и очаквания растеж при брутния вътрешен продукт. Прогнозите на ЕК за безработицата в България са занижени от 8,6 до 8,1%. По-благоприятна е и прогнозата за дефицита – 0,9% за тази година спрямо 1,1% от прогнозата през пролетта, като за 2017 г. ЕК предвижда, че дефицитът на България ще се свие до 0,8%.
С други думи, потреблението в страната е основният двигател на икономическия растеж и България е стабилна. Ние покриваме европейските критерии по отношение на дефицита, което ни отрежда едно от челните места сред държавите-членки.

ЕК ясно вижда, че икономически държавата върви напред, въпреки тежките времена, въпреки миграционната криза. България показва на нашите европейски партньори, че прави всичко възможно, за да бъде стабилна и да повиши благосъстоянието на своите граждани.

 

„Фокус”: Кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ получи подкрепа от високопоставени европейски политици като например председателя на Европейската народна партия /ЕНП/ Жозеф Доул. Какви сигнали дава България на Евросъюза чрез резултатите от президентските избори?

 

Емил Радев: На първия тур на изборите България даде много противоречиви сигнали. ЕК, нашите европейски партньори , а и Европейската народна партия оценяват, че страната ни в тези трудни времена, когато говорим за терористични заплахи в Европа и за мигрантска криза, е остров на стабилността и пази много добре външната европейска граница.
Като част от европейското семейство държавата ни трябва да провежда европейските политики, а затова е нужно да има единство в институциите у нас. Важно е президентът на Бъргария да води същата политика, каквато води и правителството и разбира се, тя да е съобразена с европейските принципи на правовата държава, с политиките, които Европейският съюз води с трети страни и по отношение на миграция, и по отношение на тероризъм, и по отношение на икономическите параметри, които Общността се стреми да постигне.
Затова председателят на Европейската народна партия Жозеф Доул подкрепи кандидатите на ЕНП г-жа Цецка Цачева и вицеадмирал Пламен Манушев и им пожела победа на изборите, като призова българската десница да се обедини, за да се гарантират последователни политики и да има единство в интерес на европейско бъдеще на българския народ.
Предизвикателствата пред Европа и пред България са големи. Ние трябва да продължим да се борим с корупцията, с бедността, с мигрантската криза, да се справяме с конфликтите в Сирия, Украйна, Ирак и Либия, които пораждат напрежение по границите на Европа. Изключително важно е да се води последователна политика и Европа да чувства България като равностоен партньор и държава, която подкрепя европейските ценности.

 

„Фокус”: Европейският път на развитие е един от приоритетите на кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ Цецка Цачева и Пламен Манушев. Какво би означавала за България промяна в курса?

Емил Радев: Ако България след толкова години промени курса и, вместо към Европа, се обърне към трети държави, ако промени курса на спазване на човешки права, на върховенство на закона и на стабилност в региона, това ще се отрази не само на българската политика, но и на имиджа на страната ни.

Кандидатпрезидентската двойка г-жа Цецка Цачева и вицеадмирал Пламен Манушев са хората, които безрезервно, винаги в своя професионален и личен път са защитавали именно тези ценности, евроатлантическата посока на България. Затова в тях нашите европейски партньори виждат хората, които биха продължили тази политика и биха работили в интерес на общото европейско бъдеще на страната и, разбира се, на евроатлантическата сигурност в тези трудни времена на войни по границите на ЕС. Надявам се, че ще продължим по този европейски път и след 13 ноември, неделя. В лицето на г-жа Цецка Цачева ще имаме достоен президент, който ще води последователната политика на България към Европа и ще отстоява евроатлантическата ни ориентация.

 

„Фокус”: А какво би означавала за Варна евентуална промяна на курса?

Емил Радев: Варна доказа, че европейските проекти работят на терен за всеки човек. За всички е видно, че когато има необходимата активност и добро взаимодействие на местно и национално ниво за хората се генерират реални ползи. Важно е обаче съответните институции да гледат в една посока.
Само за последните три години във Варна са инвестирани около 300 милиона лева за ремонт на улици и булеварди, за детски градини и площадки, за ремонт на централната градска част, за пречиствателни съоръжение и за обновяване на обществения транспорт. Значителна част от тези инвестиции са направени с подкрепата на правителството. Нещо повече – аритметиката показва, че средствата, които Варна е получила от държавата през последните две години, са десетократно повече спрямо отпуснатото финансиране за целия период на прехода.

Кметът Иван Портних успя да наложи нови темпове на работа и като варненец се радвам, че общината е една от първите, които представиха и успешно защитиха проекти по новата оперативна програма „Региони в растеж“.

С подкрепата на правителството и на премиера Борисов наскоро Варна си върна 8,5 милиона лева за възстановяване на кв. „Аспарухово“ след бедствието през 2014 г. Правителството на БСП и ДПС, оглавявано от Пламен Орешарски, не осигури и стотинка за пострадалия от наводнението район и общината финансира изцяло сама предприетите мащабни дейности за справяне с пораженията. Възстановените на Варна средства ще бъдат инвестирани отново в благоустрояването на градската среда. За нейното обновяване през следващата година кметският екип е предвидил в редица проекти да бъдат вложени над 150 милиона лева. Всеки един лев ще достигне до хората, но е нужна спокойна и сигурна среда за работа. Стабилността в държавата е важна предпоставка за всички градивни процеси,на които вече е даден ход.

Трябва да имаме предвид, че европейската солидарност не е даденост. За да останат отворени за България вратите на европейските програми, е нужно да запазим доверието, да продължим да реализираме устойчиви политики и да спазваме стриктната финансова дисциплина. Именно заради това успехът на президентската двойка на ГЕРБ/ЕНП Цецка Цачева и Пламен Манушев ще даде нужните гаранции и държавата, и Варна да продължат по европейския път на развитие.