СПОДЕЛИ
Андрей Ковачев
д-р Андрей Ковачев ГЕРБ/ЕНП за Euranet Plus
Преди официалното одобрение на бюджета за здравеопазването на всички страни-членки на Европейския съюз, депутатите от Европарламента одобриха няколко пилотни проекта в тази сфера, като поискаха за конкретното им изпълнение да се предвидят средства от общия европейски бюджет за здраве…

В списъка на одобрените е и проектът на няколко евродепутати от различни групи – всички те са от групата за достъп до качествено здравеопазване, начело с българина Андрей Ковачев. Проектът има за цел да създаде конкретни показатели за измерване на достъпа до качествено здравеопазване и здравните неравенства в ЕС.

Андрей Ковачев не крие, че проектът му е насочен към подобряване на здравните услуги в България, понеже е изчислил, че делът на плащания от джоба на българина е един от най-високите в Европа.

Въпросът с равния достъп до здравеопазване е един от болезнените в България, смята д-р Стойчо Кацаров – председател на центъра за защита на правата в здравеопазването. Според него въпросът не е само в недостига на пари, и в други здравни сфери те не достигат. По-важното е, че в България липсва организация за депортиране и пренасочване на болни от малки населени места или от трудно достъпни места в големите болници.

Чуйте какво каза д-р Ковачев