Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, Член на Председателството на Европейския парламент,зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ)

Акцентът върху темата „Западни Балкани“ на Българското председателство на Съвета на ЕС гарантира стабилност и мотивация на балканските политически елити да продължат по пътя на европейската интеграция.

Това каза в интервю за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, Член на Председателството на Европейския парламент, зам. – председател на Групата на ЕНП в ЕП и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ)

„Най-важното, което аз очаквам и което вече се случва, е да изпъкне видимостта на България като сериозен играч и страна, от която зависи нещо. От България зависи изключително много. Това, че сме географски външна граница на ЕС вече е видимо за всички други страни членки и те с уважение се отнасят към нашата отговорност и нашия ангажимент по опазване на външната граница“, каза още Андрей Ковачев.

Той добави, че глобалните теми като финансиране на Общността, кохезионната политика и преговорите по Брекзит трябва да служат като опорни точни в рамките на европредседателството.

„Икономическият растеж обаче е онзи основен фактор, който е в състояние да задържи младите хора в България и страната ни трябва да се стреми към него“, посочи евродепутатът.