СПОДЕЛИ

Ева Паунова – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, в интервю за предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ


Водещ: Ева Паунова – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП. Здравейте, г-жо Паунова, и добре дошли в БНТ. Предупреждавах ви да не правите политическа реплика, тъй като така стана в началото на нашето предаване, че говорим за актуални теми, но какъв е поводът. Вие снощи бяхте във Велико Търново, където…

Ева Паунова: Имаше среща на ЖЕНИ ГЕРБ.

Водещ: ЖЕНИ ГЕРБ и където пък премиерът отново каза, съобщи новина „Имаме петима кандидати за президент сред тях жени“. Жена ли ще бъде кандидата на ГЕРБ за президент, или не е твърдо решено?

Ева Паунова: Аз мисля, че е много рано…

Водещ: Е, как – 2016 година?

Ева Паунова: А и премиерът самият той каза, че обсъждат се различни имена. И това, което всъщност беше в основата на неговото изказване, е че ГЕРБ в последните години създаде една голяма база от професионалисти, от много компетентни хора в различни области и той каза, че освен сред жените има и редица представители на силния пол, които могат да бъдат добри кандидати за президент.

Водещ: Тоест, нищо повече не знаете за това? Не е решено. Пък мода, сега тук видяхте има вероятност и Илияна Йотова да се кандидатира от името на БСП като кандидат-президент.

Ева Паунова:Съвсем възможно е.

Водещ: Така че женската мода за президент в България очевидно ще доминира.

Ева Паунова: Като цяло България е страхотен пример в това да има жени на много важни изпълнителни постове. Ние имаме председател на Народното събрание, кметове на успешни градове, вицепрезидент, много вицепремиери.

Водещ: И като казвате жени на успешни постове, ето сега примера от класацията на „Форбс“, обявен през седмицата „30 под 30“. Става дума за 30 млади лидери, които са под 30 години, които са бъдещите лидери, бъдещите управленци на стария континент, нали така? Как приемате вие това като ласкателство, като оценка? Вие ли сте лидерите на бъдещето?

Ева Паунова: Аз от една страна се чувствам малко неудобно, защото не съм очаквала да има такива класации само в първата една година и половина от моя мандат. От друга страна, това означава, че вървим в правилния път заедно с екипа ми, заедно с екипа на ГЕРБ в Европейския парламент (ЕП). Още един от моите колеги Андрей Новаков също попада в тази класация. И показва, че целите, които имаме, позициите, които отстояваме, най-важно идеите, които имаме за развитие на Европа, са оценени и затова попадаме в различни класации в последните няколко месеца.

Водещ: Но щом получавате такава хубава оценка, означава ли това, че старите лидери и ако означава, че старите лидери не могат да решат проблемите на Европа, то вие ще сте тези, които ще диктуват дневния ред на Европа съвсем скоро в близкото бъдеще?

Ева Паунова: До голяма степен тези класации искат да кажат точно това „Знаете ли, идва една нова вълна от хора, които имат малко по-различно виждане това как се прави политика“. Тя не е политиката на конфронтация непременно, по-скоро политиката на добрите аргументи и на комуникацията – как да комуникираме важните теми към гражданите на Европейския съюз (ЕС), също така до голяма степен политиката, която правим сложни неща в Европа, обаче които променят по много прост начин начина, по който живеят хората в Европа. Един от тези начини е точно свързан с технологиите. Нещо, което е много простичко, е отпадането на роуминга и всички смятат, че това трябваше да стане още преди няколко години, включително и аз, но отне малко повече време, защото това е част от един много сложен процес, наречен „единният дигитален, единният цифров пазар“ в Европа. Така че по-скоро сме тези нови хора, които се обединяваме заедно в една визия, не искаме да се разделяме, искаме да намерим пътя заедно, искаме да видим къде ще стигнем в следващите 10 или 15 години, да гледаме напред, да имаме далновидно мислене, за да можем да не попадаме в сериозни кризи, в които сме попаднали и сега. И точно затова тези награди, колкото и те да са добри, не трябва да ни разконцентрират от това какъв път сме поели и да се справяме с предизвикателствата.

Водещ: Но на фона на оптимизма и на тази ваша гледна точка един друг много голям визионер, какъвто е Джордж Сорос, какво каза: „ЕС е пред разпад, разпада се цялата система и ценности на Европа“. Сега, дали е заради бежанската атака? Най-вероятно да, но и не само – икономически проблеми, бежанци, несигурност в Европа.

Ева Паунова: Откакто ЕП, а и много преди това, винаги има хора, които казват „Европа е пред разпад. Край, няма да се справи“. До този момент не се е случило. Минаваме през тежки процеси и това всички го осъзнаваме. Не можем да кажем „Всичко е прекрасно и ние се справяме добре с проблемите“. Напротив. Една част, като че ли от тези проблеми не успяхме да ги предвидим достатъчно навреме. Това, което ЕС прави през годините, той се променя и се трансформира, и ще продължаваме да го правим това нещо. Дали ще се случи, така че трябва самите договори да се оформят по различен начин или определени глави от договорите да се предоговорят, това ще покаже времето и най-вероятно сме достигнали до момента, когато това трябва да стане. Но в същото време ЕС винаги работи в посока в това да се дообогати, да направи нещо повече за гражданите си като Енергийния съюз, Единния дигитален пазар, Съюза на капиталовите пазари. Прави, така че да се намират повече средства за малки и средни компании, икономиката да потръгне, да тръгне отново по пътя на растеж. Защото, колкото и да имаме проблеми, ние трябва да ги финансираме тези проблеми. Няма как да не финансираме проблемите си, а тези средства могат да дойдат само ако имаме работеща икономика, хора които са заети на пазара на труда, които след като излязат от образователната система, не се случва, така че не могат да си намерят работа.

Водещ: Да. Понеже говорите и за потребители, нали и това е акцентът и във вашата работа в ЕП, няколко думи да кажем затова. Сега, новината каква е? Предлагате да падне географското блокиране на интернет. Какво означава това? Че всички в ЕС 28 държави ще могат какво, да ползват продуктите на всяка една държава ли най-малкото?

Ева Паунова: Сега ще ви обясня. Два са аспектите. Например, ако вие сега искате да наемете кола и отивате на почивка във Франция заедно с ваши приятели от Швеция, вие се опитвате да наемете кола оттук, оказва се че, разбира се, можете да го направите това, но сумата е например 100 евро на ден. Вашите приятели от Швеция го правят същото нещо, те искат да наемат също кола, при тях сумата, която трябва да платят е 130 евро на месец. От същата компания използват наемат същата кола за същия период от време и се оказва, че има една дискриминация в зависимост от това кой къде се намира. Вие не може да влезете в същия сайт, в който те влизат или те да влезнат в сайта, който вие използвате. Това, което искаме да се случи и то ще се случи, защото вече имаме политическата воля в ЕП, докладът, който отговаря по тези теми, ще дойде в парламента в следващите няколко седмици и ние ще работим върху него, е това нещо да отпадне, да има еднакви правила за използването на тези онлайн сайтове и да са по-прозрачни, да знаем за какво плащаме. Другата част от темата е свързана с приложения, апликации, книги, филми, музика…

Водещ: Медии.

Ева Паунова: …медии, които вие сте свалили предварително на вашето устройство, дали таблет или мобилен телефон, закупили сте го, платили сте за това нещо легално в България, но отивате на въпросната почивка във Франция и се оказва, че не може да го използвате. А вие сте го купили легално. А акоо отидете във физически магазин и си купите един продукт или една стока, вие, разбира се, можете да го използвате това нещо някъде другаде в Европа. Но когато говорим за онлайн неща, които са виртуално преносими на вашите преносими устройства, се оказва, че всъщност не можете да ги използвате.

Водещ: Добре де. Тази идея за Единен европейски пазар как кореспондира с отдавна неприятното за нас понятие „Европа на две скорости“? Ясно е, че винаги ще има една по-бедна и по-лоша Европа.

Ева Паунова: Първо, по първата част от това, което казахте, ние се опитваме в момента да няма единен пазар, който да е онлайн и офлайн. Той трябва да е единен пазар и за онлайн, и за офлайн. Това предложение на Комисията все още не е дошло за работа в ЕП. Ние смятахме, че трябва да бъде едно от първите, но може би малко ще закъснее и ще дойде следващата година. Това е и идеята на Единния дигитален пазар. Да не го наричаме дигитален, той просто да стане единен пазар, защото това означава, че има някаква фрагментация, че нещо не работи, както трябва, в този момент. Що се отнася до Европа на две скорости, дебатът все повече тече с пълна сила дали едни държави, които искат да бъдат част от еврозоната, например, трябва да бъдат част от еврозоната, нека да бъдат част от нея. Но тези, които не искат непременно да бъдат част от нея, защо трябва да станат задължителна част? Това е до голяма степен и британският въпрос, отправен в тази посока. Това непременно не е лошо, защото може би ние в определен момент ще кажем „Що се отнася до този договор, ние не мислим че това е най-доброто за България“. Така че тепърва ще го разглеждаме в бъдещето.

Водещ: Тази седмица, г-жо Паунова, четох, че някакво руско издание е разкрило, че парите по плана „Юнкер“ подминали България. Видяхте ли го това?

Ева Паунова: Не съм го видяла и това със сигурност не е вярно. Защо не вярно? Ние бяхме една от първите 13 държави-членки, която получи един от първите проекти по плана „Юнкер“. И той е свързан с това Българска търговска банка получи 200 милиона лева, които могат да бъдат предоставени чрез кредитиране по програмата COSME на над 1000 малки и средни български предприятия.

Водещ: Да. Тоест, този план не подминава България?

Ева Паунова: Със сигурност не подминава България. България все още има голяма възможност да се възползва от плана. Той е в ход от съвсем скоро. И пак казвам, една от първите държави сме, което е чудесно. Сега вече е време на конкретни проекти да могат да спечелят финансиране по плана. А един от първите проекти, получил финансиране по плана на стойност 300 милиона, като общата му стойност ще надмине един милиард евро, е проект във Великобритания, който е свързан с умни електромери – интересен проект, който ще достигне до 7 милиона хора, а пък ще направи работни места за 9000 човека. Затова е важно да мислим и в конкретни проекти, които можем да представим към Европейската инвестиционна банка и Фонда за стратегически инвестиции, за да можем да се възползваме с конкретни проекти. Сигурна съм, че този момент няма да закъснее. Обикновено сме много скептични, че България винаги изостава. Но точно по плана „Юнкер“, когато европейският комисар г-н Катайнен направи отчет какво е свършено последните няколко месеца през декември в Комисията по икономически въпроси, аз присъствах в заседанието, той спомена България 3 или 4 пъти. Първо по повод, че сме една от държавите, възползвала се от първите 13 държави, след това каза „Вие имате уникален потенциал да станете регионален център за стартиращи компании, визирайки това, което правим в София…

Водещ: Добре. Щом еврокомисарят ни е похвалил, значи можем да бъдем спокойни. Само последен въпрос към вас и едно предложение после ще ви направя, ще видите какво е то. Споделяте ли страховете на българския премиер, че сега заради несигурността в Европа парите по еврофондове и въобще могат да намалеят, и за България включително?

Ева Паунова: Това е много важна точка…

Водещ: Много болезнен въпрос.

Ева Паунова: … която трябва много сериозно всички да се замислим…

Водещ: Има ли такава опасност, само ми кажете?

Ева Паунова: … защото до голяма степен в България смятаме, че всичко е /…/, които можем да получим. Все повече се променя начинът на финансиране и той по-скоро е с финансови инструменти тип като плана „Юнкер“ – Съюз на капиталовите пазари. Предстои да го обособим и да го конструираме, така че хубаво да мислим в посока как да намираме все повече кредитиране. До този момент сме един много голям бенефициент – втори в Европа по усвояване на европейски средства, чудесна новина. Но трябва да мислим и по начина, по който се променя бюджета на ЕС, а това неизменно ще се случи в следващите години.

Водещ: Да. Тъй като в изминалите няколко минути целият разговор в нашето предаване, във вашето гостуване всъщност беше подчинен на потребителите, сега искам накрая на него, преди да се разделим, да ви поканя, ако искате, да изтеглим лотарията на НАП с касови бележки.

Ева Паунова: С голямо удоволствие. Аз, между другото, следя тази лотария, защото я намерих за изключително интересна, защото аз съм един от тези хора, които винаги изискват касова бележка. Поради редица причини като европейски потребители ние винаги ако закупим една стока, бихме имали възможност да я върнем в определен срок от време. Между другото, защото говорихме за онлайн търговията, там не е много ясно какъв е срокът на връщане на определена стока – обикновено се различава. И това е другата сфера, в която ще работим много усилено да има по-ясни правила. Но проблемът идва, че има държави-членки като Швеция, където имаш възможност да върнеш една стока, ако тя не е определена в рамките на 3 години и други държави, където не е много ясно и ще бъде много трудно да намерим баланса.

Водещ: Аз ви благодаря, че бяхте в студиото. Успех в ЕП, в Брюксел и в Страсбург.