СПОДЕЛИ
Емил Радев - За зоополиция
Емил Радев ГЕРБ/ЕНП: Борбата с насилието над животни беше моя лична кауза

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, който работи за създаване на зоополиция у нас, съобщи, че преговаря с новото ръководство на МВР усилията за това да продължат.

Преди две години тогавашният вътрешен министър Румяна Бъчварова разпореди във всяко полицейско управление да бъдат определени по двама полицаи, които да работят в защита на животните. Инициативата обаче не проработи.

Ние се опитахме да направим същия модел на зоополиция такава, каквато действа в Холандия, но за съжаление тук нещата стават много бавно. Не се изпълни първоначалният замисъл за ефективна зоополиция, но с новото ръководство на МВР поддържам непрекъснат контакт и виждам абсолютното желание зоополицията да заработи. Съдебните дела, свързани с жестокост към животните, се увеличават, увеличават се и присъдите. С отношението, което показва Главна прокуратура, тези престъпления ще се преследват и виновните ще се наказват. На всички контролни органи, повечето от които са в Министерство на земеделието, Агенцията по храните – са им дадени много широки правомощия и те могат да налагат и санкции, и по закон те са отговорни за този контрол.