Emil Radev
Емил Радев - ГЕРБ/ЕНП
С голямо събитие в Европейския парламент под надслов „Книжовното наследство – от буквата до дигиталната библиотека“ ще бъде отбелязан тази година 24 май – Денят на славянската писменост и култура. Meроприятието ще се състои по инициатива на българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.

Събитието ще събере в Брюксел посланиците на библиотеките, сред които е и самият Емил Радев, както и победителите от конкурсите за есе и картина организирани от евродепутата, провели се във Варна и Силистра.

Идеята на инициативата е евродепутатите и гостите на събитието да бъдат запознати със значението на славянската писменост, създадена от светите братя Кирил и Методий не само за българите, но и за т.нар. културна революция на всички славянски народи. Наред с това ще бъде отбелязана необходимостта от инициативи за популяризиране на библиотеките и библиотечното дело не само в България, но и в целия Европейски съюз, както и привличане на общественото и институционално внимание към ролята на библиотеките в съвременното общество.

По този начин ще бъде отбелязан и професионалният празник на библиотекаря – 11 май.