СПОДЕЛИ
Емил Радев
С празнична програма Девня отбеляза 30-та годишнина на Музея на мозайките. Сред официалните гости на събитието бе и евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.
С празнична програма Девня отбеляза 30-та годишнина на Музея на мозайките. Сред официалните гости на събитието бе и евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев. Кметът на общината Свилен Шитов приветства жителите и гостите на града по повод знаковата годишнина и изтъкна амбициите на общината да популяризира и развива уникалния археологически комплекс.

„Неслучайно именно тук е бил построен античният Марцианопол. Древните римляни са били привлечени от природните дадености на този район и са го превърнали в стратегически център. Днес е важно да преоткрием този потенциал. Защото освен с Девненския промишлен комплекс, нашата община трябва да се гордее и с културно-историческото си наследство”, заяви Свилен Шитов. Той благодари на музейните работници и се ангажира общината да подкрепя усилията им за опазване на археологическите забележителности. „Това е кауза, към която трябва да бъдат съпричастни всички жители на Девня”, изтъкна още Шитов.

Директорът на музея Иван Сутев приветства д-р Алексадър Минчев и д-р Христо Кузов, свързали професионалния си път с изследването на археологическия комплекс. Пред гостите бе представена историята на създаването на Музея на мозайките и историческите ценности, които са открити в района. Отчетени бяха и предприетите стъпки за реализацията на проекти за нови музейни сбирки, за социализация на античния амфитеатър и реставрационни работи по уникалните мозайки.

Уредникът на отдел „Археология” Анастас Ангелов на свой ред запозна присъстващите с любопитни факти от гладиаторските борби, които са се провеждали на арената на амфитеатъра.

„Амфитеатърът е бил сравнително малък – с около 3500 седящи места, но заедно с правостоящите гладиаторските боеве са събирали над 5000 души. Малко известен факт е, че на тази арена са осъдени и трима православни светци”, разказа Анастас Ангелов.

След официалната среща в Музея на мозайките в Античния амфитеатър се проведе възстановка на гладиаторски битки и римски военни ритуали. Атрактивните боеве се възродиха 1700 години по-късно, благодарение на членовете на клуба за антични исторически възстановки Скития Минор – IV Легион Скитика. Стотици жители и гости на Девня присъстваха на зрелищното представление. Събитието уважиха и кметът на варненския район „Младост” Христо Христов, и общинският съветник от местния парламент в морската столица Калина Пеева.