Emil Radev
Емил Радев ГЕРБ/ЕНП за Евранет Плюс - БНР

Само преди дни Европейският парламент прие съвместен доклад за напредъка на преговорите за Брекзит и евродепутатите препоръчваха да се премине към втората фаза на процеса.

По думите на евродепутата Емил Радев успешните преговори ще  гарантират, че европейските граждани в Обединеното кралство и гражданите на Обединеното кралство в Европейския съюз, преди датата на оттегляне на Великобритания от съюза, ще могат да продължат да живеят така, както и днес.

Европарламентът вече отбеляза някои проблемни точки, без чието разрешаване няма да даде своето одобрение за окончателното споразумение. Един от тези проблеми е нуждата от лека административна процедура за гражданите на ЕС и Великобритания, които кандидатстват за статут на постоянно пребиваващ, както и  гарантирано право на свободно движение на онези граждани на Великобритания, които в момента пребивават в една от страните от ЕС.

Решаването на тези въпроси засяга правата на близо 3,5 млн. граждани на ЕС, които живеят във Великобритания. И съответно – правата на близо 1 млн. граждани на Великобритания, които живеят в страни от ЕС.


Емил Радев коментира още лесно ли могат да бъдат постигнати договорености между Великобритания и ЕС и дали след успешното преодоляване на първата фаза, преговорите във втората няма да се окажат по-трудни. 


Чуйте целият разговор с Емил Радев ГЕРБ/ЕНП в аудио файла: