СПОДЕЛИ
Andrey Novakov
Андрей Новаков - ГЕРБ/ЕНП

Андрей  Новаков е евродепутат от групата на Европейската народна партия (ЕНП). При  встъпването си в длъжност е най-младият член на Европейския парламент и един от най-младите в историята му. Той е роден през 1988 г. в село Момина клисура, община Белово. Завършил е публична администрация . През 2014 г. защитава магистърска степен по право.  Новаков е вносител и автор в ЕП на доклади, декларации и резолюции, свързани с ограничаване на бюрокрацията, гарантиране на еврофондове за бедните региони в ЕС, намаляване на младежката безработица. 

 

– Вашата програма за подпомагане на млади предприемачи „Алеко“ стартира до дни. Очаквате ли голям интерес?

– Очаквам да съберем много кандидатури още със стартирането  на програмата.  Идеята за програмата „Алеко“ е българска, името е българско, в разработването на програмата има огромен български принос, затова и очакванията са в нея да участват колкото е възможно повече българи. И ако продължим със символиката, то тази програма, по която работих над 2 години, стартира по време на първото българско европредседателство.

„Алеко“ ще  предостави финансова подкрепа на млади предприемачи от страните -членки на ЕС, за да намерят подходящи компании в САЩ, Канада, Сингапур, Япония, Китай и Южна Корея, в които да трупат опит до 6 месеца. Тези кандидати, които първи подадат документи, ще могат да заминат за чужбина до средата на лятото или най-късно до есента.

– Какъв е бюджетът на програмата?

– Общо 1 млн. евро, с които ще бъдат подкрепени до 200 кандидати. За да бъдат одобрени, тези млади предприемачи трябва да имат осъществим бизнес план, да са основали наскоро своя компания или да са участвали в програма „Еразъм за млади предприемачи“. Така хора, които се интересуват от компютри и  технологии, могат да отидат в Силициевата долина. Тези, които  искат да се занимават с електромобили, могат да натрупат опит в Сингапур.

Още след Освобождението България праща  първите млади българи  в чужбина, за да се учат на предприемачество и занаят и след това да приложат наученото тук. 140 години по-късно имаме нужда от  нова вълна млади предприемачи.

– Бюджетът на ЕС за 2018-а е рекордно висок. България ще усети ли това?

– Бюджетът, който приехме за 2018-а, е най-високият в историята на ЕС. Това ще усетят всички държави – бенефициенти по различни европейски програми, каквато е и България. Страната ни ще получи повече от 4 милиарда евро. От една страна, предвидени са почти 800 млн. евро директни плащания към фермерите. От друга страна, почти 800 млн. евро са предвидени за градско развитие и инфраструктура. Почти 380 млн. евро са насочени към развитие на селските региони, 185 млн. евро са за създаване на заетост. Това ще бъде глътка въздух за България и ще подкрепи растящия икономически ръст на страната.

– Остава ли като приоритет развитието на инфраструктурата?

– Инфраструктурата определено е важна.  Предвиждам да внеса в Европейския съвет доклад  за повече инвестиции в магистрали и жп линии.  Видимо е, че икономическите центрове  са разположени по протежението на магистрала „Тракия“, като се започне от София, мине се през Пазарджик и Пловдив и се стигне до Ямбол, Сливен и Бургас. Това означава, че инвеститорите държат на добрата инфраструктура, за да открият нова мощност.

Предвижда се изграждането на високоскоростна жп линия между Костенец и Септември.  Тя несъмнено ще се отрази благоприятно на района около Белово. Жителите на малко село като Габровица например ще могат да пътуват до София за 30-40 мин. Така хората ще могат да работят в големия град, който предлага по-добри възможности, и в същото време да останат да живеят в родното си място. Известно е, че в САЩ и в Западна Европа хората отдавна предпочитат спокойствието на малките населени места. Затова ще се стремя дори и след 2020-а България да получава финансиране  за нуждаещи се райони.

– Напоследък особено дискутирано е трябва ли България да ратифицира  Истанбулската конвенция. Какво е вашето мнение?

– Според мен прекалено много се спекулира с Истанбулската конвенция. Разбира се, има спорни текстове в нея. В основата си обаче тя е документ, който е насочен против насилието над жени. В България голям процент от тях са подложени на насилие. Затова не мога да повярвам, че в 21. век има хора, които са против такъв документ. Трябва повече дебати но този въпрос, за да се постигне добра комуникация и хората да осъзнаят същината на конвенцията.

– Г-н Новаков, какви ползи ще има България от председателството на Съвета на Европейския съюз?

– През последните месеци доста беше изговорено за конкретните ползи, които страната ни ще има като председател на Съвета на Европейския съюз. По-важното е да се каже какви ще са ползите за българските граждани. Несъмнено добрите отзиви  и високият рейтинг на България след едно успешно председателство ще допринесат за подобряване на живота на  хората. Когато от Европейския съюз дадат добра оценка  на страната, това ще доведе европейските фирми и инвеститори  тук. Сигурен съм, че ще имаме успешно европредседателство. От десет дни всичките ми колеги в Европарламента говорят само за грандиозното откриване и за речта на Туск.

Спокоен съм и съм уверен  в способностите на хората, които работят по европредседателството. Имаме подготвени и способни кадри. Лиляна Павлова е опитен  и способен министър.  Томислав Дончев е изключително уважаван от експертите в Европейската комисия и Европейския съвет.

Жалко е, че в този важен момент се намериха хора, които сложиха сянка върху събитието. Визирам колегите от БСП, които внесоха вот на недоверие в деня на откриването на европредседателството. Те се опитаха да използват момента за свои облаги, въпреки че вотът е с предизвестен неуспех.

– Върху какво работите в момента?

– Програмата на всеки евродепутат е пределно натоварена. Очаквам Европейският съвет да отпусне безвъзмездна помощ  за Бургас. През лятото районът пострада от наводнения и  сега трябва щетите да се поправят. Ще следя отблизо развитието на събитията.