Андрей Ковачев ГЕРБ/ЕНП взе участие в VII Зимен университет на МГЕРБ в Сандански
Андрей Ковачев ГЕРБ/ЕНП взе участие в VII Зимен университет на МГЕРБ в Сандански
Еродепутатът Андрей Ковачев ГЕРБ/ЕНП взе участие в VII Зимен университет на МГЕРБ в Сандански. Младежите от цялата страна се събират традиционно, за да обсъдят актуалната политическа ситуация в България, Балканите и Европа.

Българският евродепутат бе гост-лектор и взе отношение по темата
„Европа на кръстопът – хуманна или оцеляваща?“.
Като член на Комисията по външни работи, запозна младежите с външнополитическата обстановка.

Според него, запазването на споразумението за спиране на военните действия в Сирия е изключително важно за ограничаване на бежанската вълна от този регион. Необходимо е и да се състави списък на сигурните трети страни. Хората, мигриращи от там не трябва да получават статут на бежанци, тъй като това са страни, в които няма конфликт. Обсъдени бяха и някои от механизмите за справяне с бежанската вълна.

„На фона на глобалното предизвикателство, което стои пред нас на дневен ред, спасяването единично на страна по страна, затваряйки граници между европейски държави, не е решение. Трябва заедно и много по – сериозно да пазим външната си граница.“ – заяви г-н Ковачев.

Относно доверието към  ЕС г-н Ковачев смята, че българите са еврооптимисти в сравнение с други страни и също така вярват повече на европейските институции отколкото на собствените си.

Членството в ЕС на българите не носи само еврофондове, но и сигурност, инвестиции и свобода на движение.