Андрей Ковачев
Андрей Ковачев е роден на 13 декември 1967 г. в София. Завършил е биология в университета Саарланд в Германия.
Евродепутат втори мандат (2009-2014 г.; 2014-2019 г.) от групата на Европейската народна партия от ГЕРБ, член на Председателството на ЕП,член на комисията по външна политика на ЕП и на подкомисията по правата на човека. Владее английски, френски, немски, руски и испански език. От 2011 г. е заместник-председател на Съюза на европейските федералисти и действащ председател на Българския съюз на европейските федералисти.

В ефира на Радио София и неделното „Радиокафе“ депутатът от ЕНП в Европейския парламент Андрей Ковачев заяви, че нашият най-голям проблем не са вече пристигналите в Европа 160 хиляди бежанци, а това, че непрестанно нови вълни търсещи убежище „идват и идват и няма край това прииждане към европейските граници. Ние нямаме отговор какво правим с това, което се случва в Сирия и Ирак. Трябва да кажем истината, че Русия и САЩ играят геополитически игри на наш гръб и тези две страни трябва да се разберат какво правят в Сирия и в борбата с “ Ислямска държава“.
Андрей Ковачев изтъкна, че проблемът идва оттам, че „Ислямска държава“ е търпяна твърде дълго, което е предизвикало и огромната вълна бягащи хора. Евродепутатът посочи още, че в Йордания, Ливан и Турция в момента има около 4 милиона бежанци от Сирия и Ирак и ако те окончателно загубят вяра, че могат да се завърнат по родните си места, ще тръгнат да мигрират, най-вече към Европа.

Според Ковачев България отдавна е готова за Шенген. „Аз не съм за обвързване на миграционния поток с членството ни в Шеген, заяви евродепутатът и добави – с международните летища в София, Варна и Пловдив ние сме готови  от утре да бъдем част от въздушното Шенгенско пространство. Андрей Ковачев обаче подчерта, че именно заради бежанските потоци към Европа не е сигурно дали точно сега е добре да станем част от сухопътната Шенгенска граница, предвид ситуацията по границата ни Турция.

Източник: БНР