Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, Член на Председателството на Европейския парламент, зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ)

Една от любимите шеги на евродепутата Андрей Ковачев е, че „Квестори има и по време на римската република, и по време на империята“. Думата „квестор“ идва от „въпрос“. Квесторите са имали право да задават всякакви въпроси. Ходят по империята и задават въпроси“. Пак с финия си хумор отбелязва, че самият Юлий Цезар е бил квестор в Рим през 69 г. пр. н.е.


Енергичният политик от ГЕРБ/ЕНП отново влезе във фокуса на новините с избора му за зам.-председател на групата на ЕНП в Европарламента. В състава на този европейски парламент Ковачев бе първият българин, който стана част от състава на Бюрото на ЕП като квестор. За избора на членове на Бюрото са необходими 50 процента плюс един гласа от общия състав. А Ковачев бе избран с 420 гласа от 751 депутати.

Очаквано, позицията бе приета отначало от опонентите му като казионна. Но квестор в ЕП е пост, който има много важна роля извън рутинните административни функции. Сегашното гласуване и избора му за зам.-председател на групата на ЕНП в ЕП се случи заради освобождаването на поста от еврокомисаря ни Мария Габриел. Но позицията не беше “запазена” за България. Заедно с Андрей Ковачев бе обявена номинацията на Едуард Кукан от Словакия. В крайна сметка Кукан получи от десните 57 гласа. А Ковачев – 95 гласа.

Изключително прецизен, евродепутатът е едно от ключовите български имена в ЕС. Понякога дава пример, че всеки българин извън страната ни е като визитна картичка на България. А политиците трябва да са двойно по-отговорни в поведението си от европейската трибуна. Когато го питаме за новия му пост, той отбелязва, че тази позиция вече е била завоювана от Мария Габриел: „Избирането ми означава признание както за работата на цялата българска делегация в Групата на ЕНП, така и за България. Отстоявайки нашите ценности, групата на ЕНП в ЕП ще продължи да работи и в ЕС, и в нашето съседство за демократизация, сигурност, върховенство на закона и европейска интеграция”.

Любопитната подробност е, че още далеч преди България да стане член на ЕС, Ковачев влиза в Европарламента като стажант. Това е още през далечната 1998 година, когато българинът завършва биология в университета в Саарланд, Германия. А малко след това специализира там и икономика. Влиза в безкрайните коридори на Брюксел по покана на евродепутата от Германия Хилтруд Брайер, която го кани за стаж в администрацията на ЕП. Брайер и Ковачев се засичат отново в Брюксел след години, но вече като колеги евродепутати през 2009 година. При това от различни политически партии. Брайер е член на групата на Зелените, докато Ковачев е част от семейството на ЕНП – най-голямата дясна европейска партия. Постепенно биологията, още повече – докторантурата по микробиология минава на заден план. И политиката влиза във всяка свободна минута на Ковачев.

Като немски възпитаник дава пример с канцлера Ангела Меркел, която е физик по образование и допълва, че е важно хората да не започват своята кариера като политици. А да са имали своето развитие в други сектори. Почти десет години след университета в Германия самият Ковачев работи в мултинационални компании. От 2004 до 2009 г. е регионален директор на научното издателство “Елзевир” в Амстердам, Холандия и отговаря за 21 държави. Помагат му много езиците, които владее – английски, немски, френски, испански, руски. Признава, че по време на студентството си и след това е бил разочарован от случващото се в България, от поведението на политическия ни елит. Но когато разбира, че през 2006 година в София се създава движението “Граждани за европейско развитие на България”, решава, че ГЕРБ няма да са като другите. И пише писмо, в което апелира новата формация да отстоява европейската визия на България. Влиза още в първата листа на ГЕРБ за европейски депутати. Не е лансиран за постове, нито разчита на политически гръб. Съпартийците и опоненти са единодушни за Андрей Ковачев, че най-силното му оръжие е истината.

Доктор на природните науки

Андрей Ковачев е роден на 13 декември 1967 година в София. Доктор на природните науки от Университета на Саарланд, Германия. Член е на Председателството на Европейския Парламент (квестор), член на Комисия по външни работи и Подкомисия по правата на човека и член на Делегация за връзки със Съединените американски щати. Заместник-член на Комисия по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните. Заместник-член на Делегация в Съвместния парламентарен комитет ЕС-Бивша югославска република Македония. Семеен.


За него
Постът е важен за БългарияПоздравявам Андрей Ковачев за избора. Макар, че сме от различни политически семейства, през годините сме работили заедно по различни каузи като признаването на българското национално малцинство в Албания, защитата на правата на българите в Украйна във връзка с последния закон за образованието и по много други въпроси. Убеден съм, че там, където става дума за национален интерес и занапред ще имаме тясно взаимодействие. Защото предстоят много основополагащи теми за ЕС. И е добре за България да има българи на високи позиции както при социалистите, така и в ЕНП, които са двете водещи партии в Европа.

Сергей Станишев, президент на ПЕС

Последователен и целенасочен еИзбирането на д-р Андрей Ковачев за заместник председател на групата на ЕНП в Евопейския парламент е признание за участието на българската делегация в тази група. От друга страна, то е израз на респект към неговата конкретна работа като евродепутат. Едни от най-силните му страни са неговата последователност и целенасоченост, които вероятно са направили впечатление на колегите от ЕНП. Сред темите, по които той работи, има такива, които допринасят за националните ни каузи, и в този смисъл, неговата позиция би могла да допринесе повече за България.

Филиз Хюсменова, зам.-председател на ДПС и групата на АЛДЕ в ЕП

Заслужено признание

Поздравявам Андрей Ковачев, новият заместник – председател на групата на ЕНП в Европарламента. Изборът му е успех и за България. И благодаря за кандидатурата на Едуард Кукан. Евродепутатите от ГЕРБ са със заслужени европейски признания за своята работа.

Манфред Вебер, председател на групата на ЕНП в ЕП