Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, Член на Председателството на Европейския парламент, зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ)

Протестиращите срещу Трансатлантическо търговско и инвестиционно споразумение (TTIP) между ЕС и САЩ са много повече от онези, които са си направили труда в детайли да се запознаят с текстовете.

Доста скандално е, че твърде малко хора четат публикуваното на сайта на Главна дирекция „Търговия“. Това мнение застъпи в предаването „Преди всички“ евродепутатът Андрей Ковачев, който изрази несъгласие с твърдението за непрозрачност на процедурата от страна на ЕС, в коментар след разкритията на „Грийнпийс“ и оповестяването на документи от преговорите по спорното споразумение.

 

Изнесеното от „Грийнпийс“ не е финално споразумение, а позицията на САЩ, която в никакъв случай ЕС няма да приеме в този ѝ вид. Европейският парламент е изразил своята позиция, подчерта Ковачев и обясни, че позиции и на двете страни публикувани на сайта на Генерална дирекция „Търговия“.

Има текстове с ограничен достъп и за тях е нужен специален режим на прочитане, но това не са позициите на ЕС, а консолидираните текстове, решени от двете страни, които след това подлежат на демократичния вот в ЕП и в парламентите на страните-членки, заяви още евродепутатът, според когото няма да има никакво отстъпление по отношение на стандартите:

Даже когато имаме крайния текст на споразумението, това не означава, че това ще бъде текстът, който ще бъде приет.
При изготвянето на споразумението трябва да се вземат по-високите стандарти от двете страни на Атлантика, защото не във всички области стандартите на ЕС са по-високи, както се твърди, смята Андрей Ковачев.
Чуйте цялото интервю