конференция за напредъка по плана Юнкер
Андрей Новаков ГЕРБ/ЕНП по време на организираната от него конференция за напредъка по Европейският фонд за стратегически инвестиции към плана „Юнкер“, която се проведе в Европейския парламент в Брюксел.
Ролята на България по най-новия инструмент за финансиране на ЕС предстои да става все по значителна. Това каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков по време на организираната от него конференция за напредъка по Европейският фонд за стратегически инвестиции към плана „Юнкер“, която се проведе в Европейския парламент в Брюксел.

По думите му, с отпуснатите досега над 8 милиарда евро от фонда се очакват преки инвестиции за над 80 милиарда евро, което го прави един от най-силните инвестиционни катализатори към момента.

В събитието участваха Хуан Акоста, съветник на Илияна Цанова, зам.-директор на фонда, Рудолф Нислер, директор в ГД „Регионално развитие“ и Джорджио Касони, директор на дирекция в ГД „Икономически и финансови въпроси“ към Европесйката комисия, представители на компании като Siemens, Philips,Telefonica и  Deutsche Bank, директорът на Sofia Tech Park Юлиан Иванов и други.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП коментира, че целта на форума е била да  анализира прогреса на Инвестиционния план на Европа (ЕФСИ), година след влизането му в сила, както и  да се обсъдят процесите по кандидатстване и примерите за успешни проекти. По думите му,  добър пример в тази насока е  белгийската компания Parkwind, която вече има втори одобрен проект за възобновяема енергия, финансиран чрез преференциален заем по ЕФСИ.

„България от самото начало реагира бързо и уверено на плана „Юнкер“, предоставяйки и финансова подкрепа в него“, сподели Андрей Новаков.

В страната ни към месец април има 3 подписани споразумения с посредници, които възлизат на 8,1 млн. евро и се очаква да генерират 199 млн. евро инвестиции.

„На крачка сме и от първия успешен стратегически проект за страната ни“, допълни още той.

Andrey_Novakov-konferenciq_EP_2Andrey_Novakov-konferenciq_EP_3