За първи път българин и човек от Източна Европа застава на ръководна позиция, свързана с договарянето на европейски средства за целия ЕС.
Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков беше избран за главен преговарящ за кохезионната политика на Общността след 2020 г.

Заемайки поста, Новаков ще апелира за запазване на финансовата рамка от 350 млрд. евро, особено в регионите без алтернатива, каквито има и в България.

 

 

Андрей Новаков – евродепутат ЕНП/ГЕРБ:

„През следващия програмен период след 2020 г. всеки един регион или всички държави – членки ще бъдат отворени към европейските фондове, така че на практика ще определяме начина, по който ще се финансира включително в региони във Франция и Испания. Има региони, в които, ако няма европейско финансиране, няма да наваксаме никога в изграждането на ключова инфраструктура, в доставянето на качествена питейна вода, в ремонтирането на училищна инфраструктура и резултатът се вижда – хората напускат тези региони“.

 

 

Затова Новаков ще работи за увеличаване на европарите за България, които в момента възлизат на 30 млрд. лв. Но под условие, че получателите на средства като общини и университети, използват и други финансови инструменти, освен безвъзмездната помощ – преференциални заеми или гаранции, които ЕЦБ управлява след 2020 г. Само за 10 години брутният вътрешен продукт на страната ни е нараснал двойно. Според евродепутата обаче това не е единственият критерий, според който една държава от Общността, трябва да получава определени европейски средства.

 

 

Андрей Новаков – евродепутат ЕНП/ГЕРБ:

„Аз ще настоявам след 2020 г. да се отчита колко е развита инфраструктурата, колко е нивото на безработица, какви са иновациите в региона, така че не само това колко е беден, да има значение дали да заминават пари, или не“.

 

 

Очаква се финалът на преговорния процес за новата кохезионна политика на ЕС да бъде през пролетта на следващата година.